Virus iz epruvete: Misterija godine postaje špijunski triler

Svet 29. maj. 202109:04
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Poslednjih dana u fokusu su razne teorije o poreklu koronavirusa. Iako su priče o namernom puštanju virusa iz labararorije u Vuhan odavno odbačene kao neosnovane, sada kada u njih veruje i predsednik Sjedninjenih Država Džozef Bajden one dobijaju potpuno drugačiji kontekst, a odgovor na pitanje kako se o se virus prvi put pojavio ostaje misterija.

PROČITAJTE JOŠ:

Džozef Bajden zatražio je od američkih obaveštajnih službi da „udvostruče“ naopore da objasne poreklo pandemije koronavirusa, i rekao da očekuje izveštaj za 90 dana. On je u saopštenju rekao da postoji dovoljno dokaza da se zakljući „da li se virus pojavio preko ljudskog kontakta sa inficiranom životinjom ili posle nesrećnog slučaja u laboratoriji“.

Tom prilikom dao je i detaljne instrukcije nacionalnim laboratorijama i pozvao Kinu da sarađuje sa međunarodnim istragama o poreklu pandemije. „SAD će takođe nastaviti da radi sa svojim partnerima sličnog mišljenja širom sveta da izvrši pritisak na Kinu da ona učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da obezbedi pristup relevantnim podacima i dokazima“, rekao je Bajden.

Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Mnogi navode kako ga je na ovaj potez podstakao tekst koji je objavio Vol strit džornal, a koji se poziva na izveštaj američke obaveštajne službe. U tekstu se navodi da su u novembru 2019. godine tri službenika instituta u Vuhanu toliko teško obolela, a da je prvi slučaj zaraze obelodanjen svetu tek mesec dana kasnije. Nije jasno zašto se to dešava tek sada, ako u obzir uzmemo to da je još u februaru prošle godine Tom Koton, član njegove republikanske partije, izjavljivao kako virus nema veze sa pijacom, aludirajući na to da je labaratorija iz koje je potekao virsu od nje udaljen samo nekoliko kilometara.

Njegovo mišljenje delili su i tadašnji predsenik SAD-a Donald Tramp i ljudi iz njegove administracije. Tako je njegov državni sekretar Majk Pompeo jednom prilikom izjavio kako postoji ogromna količina dokaza da je virus potekao iz labaratorije, dok je sam Tramp odbacivao mogućnost nedostatka dokaza i navodio kako njegova administracija „vrlo snažno“ proučava „teoriju o labaratoriji“.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Kako bi se ove teorije proverile Svetska zdravstvena organizacija početkom ove godine poslala je svoj naučni tim u Vuhan sa misijom da istraže izvor pandemije. Nakon što su tamo proveli 12 dana i detaljno ispitao sve mogućnosti zaključili su da je teorija curenja iz laboratorija „krajnje neverovatna“. Ipak, njihova istraga dala je više novih pitanja od odgovora, te je mnogi osporavaju. Čak je i generalni direktor SZO, dr Tedros Adhanom Gebrejesus , pozvao na novu istragu. „Sve hipoteze ostaju otvorene i zahtevaju dalje proučavanje“, rekao je on.

U međuvremenu u javnost su „procurele“ i informacije obaveštajnih službi, koji su, donekle, svetu razotkrili detalje koje Kina, iz nekog razloga, pokušava da sakrije. CNN je tako svojevremeno došao u posed kineskih tajnih dokumenata koje su dobili od uzbunjivača, te otkrio da je kineski predsednik Si Điping znao za izbijanje pandemije i „izdao naloge za prevenciju i kontrolu novog koronavirusa“ ua vreme sastanka komiteta Politbiroa još 7. januara, dve nedelje pre nego što ju je zvanično proglasio.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Australijski list Dejli Telegraf, takođe je imao uvid u izveštaj tajnih službi. Ono što je ovaj časopis obelodanio jeste zanmiljiv podatak da se jedan kineski tim virusologa pod vođstvom dr Šija Zenglija, direktora Centra za infektivne bolesti Instituta za virusologiju u Vuhanu, bavi se istraživanjem koronavirusa koji se pojavljuju kod slepog miša još davne 2015. godine.Cilj istraživanja bio je da se izoluju virusi koji se pojavljuju kod slepog miša i proveri mogu li oni da pređu na čoveka. U novembru 2015, dakle skoro tačno četiri godine pre izbijanja sadašnje pandemije, studija doktora Šija sa Univerziteta Severne Karoline došla je do rezultata da bi virusi slični SARS-u mogli da pređu sa slepog miša na čoveka i da protiv toga nema leka.

Sa druge strane, Kina iz koje je virus potekao mišljenja je da SAD ne brinu o činjenicama i istini, niti su zainteresovane za ozbiljnu naučnu istragu porekla virusa. Kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi na svojoj internet stranici poručila da su „neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice“. Takođe je i saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva zaraze koronavirusom i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta.

Foto:EPA-EFE/YUAN ZHENG

Hronologija užasa

8. januar 2020.- Svetska zdravstvena organizacija javlja da novi koronavirus može da bude uzrok epidemije upale pluća nepoznatog porekla koja se pojavila u decembru u kineskom gradu Vuhanu.

11. januara – prvi smrtni slučaj u Kin.

24. januara – prvi slučajevi u Evropi.

30. februara – SZO, kritikovan zbog oklevanja da proglasi međunarodnu vanrednu situaciju i ograniči putovanja i trgovinsku razmenu sa Kinom.

7. februar – SZO upozorava da se svet suočava sa hroničnom nestašicom medicinske opreme za zaštitu.

25. februara – SZO govori o riziku da se radi o pandemiji, dan posle toga broj novozaraženih u svetu prelazi broj zaraženih u Kini.

6. mart – Više od 100.000 slučajeva korona virusa u svetu.

13. mart – SZO navodi da je Evropa postala epicentar pandemije.

25. marta – UN upozoravaju da širenje pandemije preti celom čovečanstvu.

Od tada počinje planetarna borba protiv ovog nevidljivog neprijatelja.

2021.

14. januara- Tim stručnjaka SZO-a odlazi u Kinu kako bi ispitao poreklo koronavirusa

28. januara- Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izlazi je iz karantina, kako bi započeo terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa.

31 januara- Obilaze pijacu u Vuhanu sa koje je potekao virus.

3. februara- Tim posećuje Institut za viruslulogiju u Vuhanu

9, februar- „Ekstremno je mala verovatnoća“ da je koronavirus potekao iz laboratorije“, izjavljuje tim.

10. februar. – Završena tura SZO-a po Vuhanu

Zaključak: Potvrđena teza da da je virus prešao sa životinje na čoveka, nije sigurno da je pijaca izvor zaraza, prvi slučajevi zabeleženi u oktobru 2019, dva meseca pre zvaničnog početka pandemije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar