„Ne bih ćerki dala Putinovu vakcinu“

Svet 12. avg. 202010:25 > 00:3611 komentara
Podeli:
Dijana Mayer
Dijana Mayer Foto:Nina Djurdjevic/PIXSELL

Dijana Majer, epidemiološkinja HZJZ-a i rukovoditeljka Odeljenja za praćenje i unapređenje zdravlja školske dece i mladih, komentarisala je rusku vakcinu kojoj je odobrena upotreba nakon manje od dva meseca kliničkih ispitivanja na ljudima.

Majer je naglasila da nema čvrstih naučnih dokaza da je vakcina bezbedna i učinkovita.

„Rusko ministarstvo zdravlja je odobrilo tu vakcinu, ali nema naučnih dokaza. Čak je nema i na listi Svetske zdravstvene organizacije. Prema njoj, vakcina je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja. Takva ispitivanja sastoje se od četiri faze, a tek nakon treće može se lek, ili u ovom slučaju vakcina, registrovani za širu upotrebu. Koliko zasad znamo, ovu vakcinu je primilo 67 osoba, to je premalo za bilo kakve zaključke, a kamoli da govorimo nekoj bezbednosti ili efikasnosti za naše pacijente“, rekla je Majer za RTL televiziju, prenosi Index.

Pročitajte još:

Na pitanje koliko je realno da takva vakcina uđe u komercijalnu upotrebu i da li se Hrvatska možda može odlučiti za nju, Majer odgovara da to ne bi smelo da se dogodi.

„Ni slučajno!“, rekla je pa nastavila:

„U medijima piše da bi oni trebalo da počnu sa vakcinisanjem u oktobru što mi je jako rano, preoptimistično, nerealno, jer dobro se zna koliko traje ispitivanje leka i/ili vakcine. Rusi su navodno već u maju počeli sa kliničkim studijama. Gotovo je nemoguće da do oktobra Hrvatska uđe među kandidate koji će uzeti tu vakcinu. Gotovo sam sigurna da Hrvatska neće koristiti tu vakcinu.“

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je već vakcinisao svoju ćerku tom vakcinom. Majerova kaže da je on preterao u svojoj izjavi.

„Jeste. Imam ćerku i sigurno je ne bih vakcinisala tom vakcinom, a verujem da bi i mnoge moje kolege isto postupile. Kad vakcina bude bezbedna, učinkovita, naučno dokazana, kada budemo imali dovoljno naučnih dokaza, onda ću svakako vakcinisati svoje dete“, navela je Majerova.

Komentari

Vaš komentar