Vijesti: Vanredno stanje, pa odlaganje izbora u CG?

Svet 08. jul. 202010:30
Podeli:
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Podgoričke Vijesti pišu, pozivajući se na nezvanična saznanja, da se u vrhu vladajuće DPS i države razmatra odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora, zakazanih za 30. avgust, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori, za šta je preduslov proglašenje vanrednog stanja.

U Podgorici je za danas najavljen sastanak predstavnika Nacionalnog koordinacionog tima (NKT) za korona virus, Državne izborne komisije I dela NVO o merama za neometani izborni proces.

NKT svakodnevno objavljuje podatke o rastu broja inficiranih korona virusom i “visokom epidemiološkom riziku” i za sada niko nije izrazio optimizam da bi se ta tendencija mogla smanjiti, piše list.

Upravo zbog toga, promišlja se da se izlazak na birališta prolongira, za šta je preduslov proglašenje vanrednog stanja.

Iz kabineta Ðukanovića, kao ni iz NKT nisu potvrdili ovu informaciju.

Zvanično na današnjem sastanku teme su, kako je najavila NKT, mera za neometan izborni proces i okolnosti proširene infekcije koronoa virusom, ali će civilni sektor pokrenuti i pitanje bezbednosti izlaska na birališta.

Postoji, navodi se, mogućnost da predsednik države donese odluku o odlaganju izbora, kao što je uradio u slučaju lokalnih izbora u Tivtu, ali ovaj put je situacija drugačija jer zvanično nije proglašena ni epidemija.

Iako takva mogućnost nije postojala u Ustavu, ali ni Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Đukanović je izmenio odluku i odložio izbore do daljeg – u ovom slučaju do 30. avgusta.

Komentari

Vaš komentar