Vijesti: Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore

Svet 26. mar. 202010:01 > 10:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Od pet respiratora koje je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani, pišu podgoričke Vijesti.

To je Vijestima sinoć potvrdio direktor Fonda Sead Čirgić. On je odgovorio da nije riječ o donaciji, već je ta ustanova potpisala ugovor sa dobavljačem, kompanijom Farmont, i isporučena su dva aparata.

Vijesti pišu da su prema informacijama dobijenim od dobavljača tri preostala respiratora zaplenjena.

„Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća“, rekao je Čirgić Vijestima.

Predsednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana pisali su juče Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu povodom odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, tražeći da se na države u tom regionu ne odnosi ta vrsta restrikcije.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici, kao i Ambasade Crne Gore u Beogradu, pišu Vijesti, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa konfiskacijom tri aparata.