Vijesti: Šinavatra bi da legalizuje divlju gradnju na Svetom Nikoli

Svet 02. avg. 202117:00
Podeli:
Ostrvo Sveti Nikola u Crnoj Gori Crna Gora
Ostrvo Sveti Nikola u Crnoj Gori Foto:Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, zatražila je od Opštine Budva legalizaciju na divlje izgrađene prizemne zgrade na ostrvu Sveti Nikola, naspram Budve.

Pročitajte još:

Zahtevom, u koji su “Vijesti” imale uvid, podnesenom opštinskom Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, traži se legalizacija poslovnih prostora ukupne bruto površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto.

Kako se navodi, objekti su “na crno” izgrađeni 2007. godine, useljeni su i za njih se plaća porez na nepokretnost.

Naknadno će, kako su naveli u zahtevu iz Šinavatrine kompanije, dostaviti overeni geodetski elaborat i prateću dokumentaciju.

Reč je o jednom od gotovo 5.000 zahteva za legalizaciju koji su u protekle tri godine dostavljeni Opštini Budva.

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procenjuje na više od milijardu, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor s podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik 37.000 kvadrata zemlje na ostrvu Sveti Nikola. Na zemljištu su, bez dozvole, već bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Stanko Subotić Cane Foto:Nemanja Jovanović

Šinavatra je atraktivni komad zemljišta na najvećem crnogorskom ostrvu platio 24 miliona evra.

Divlje objekte na ostrvu gradio je prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao deo ostrva Subotiću. Naveo je da je to učinio zbog opstrukcije državnih organa, koji mu nisu omogućili da realizuje navodno ambiciozne planove.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik tri atraktivne nekretnine – hotela “Admiral,” stare zgrade “Jugoslovenskog riečnog brodarstva” nadomak Starog grada i jugoistočnog dela ostrva, započeo je na popularnim Havajima – Školju kako ga zovu meštani, gradnju mimo dozvole.

To je država osujetila i na leto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom ruši deo započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je preknuo plovni put i morske struje, izgradio veliku ponu, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Državnim službama kojim je rukovodio DPS to se nije svidelo, pa je Đorđević 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona evra. Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke, biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića. Mediji su tada spekulisali da je u prodaji posredovao i Miloš Marović, sin tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Foto:Nemanja Jovanović

Đorđević je prodao i zgradu “Jugoslovenskog rečnog brodarstva” biznismenu Dušku Kneževiću za tri miliona evra, a ruskim investitorima hotel “Admiral”.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je navodno nameravao da gradi nesvakidašnju pasarelu od Staroga grada do ostrva, na kome bi bili hotelski kapaciteti i vile, te dve marine – na ostrvu i uz starogradske bedeme.

Zbog nevraćenog kredita, Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj deo ostrva, ali je od toga odustala nakon što je deo obaveza podgorička firma vratila.

Nakon pune decenije, i Subotićeva firma odlučuje da proda imovinu Šinavatrinoj firmi. Ubrzo nakon kupovine, i Đukanovićeva banka “skida” hipoteku s ostrva.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama bio redovan gost na Svetom Stefanu.

Sveti Stefan
Foto: Shutterstock

Pošto je zbačen 2006. s mesta premijera, Šinavatra je pobegao s Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu. Njegov dolazak u Crnu Goru mediji su povezivali s bliskim vezama s Milom Đukanovićem.

O planovima za ostrvo, Šinavatrina firma nikada javno nije govorila. Godinu nakon što je postao vlasnik, crnogorska Skupština je usvojila Prostorni plan posebne namene kojim je predviđena urbanizacija ostrva Sveti Nikola – gradnja hotelskih kapaciteta s ukupno 500 ležaja i marine sa 50 vezova, i to upravo na delu koji je u vlasništvu Šinavatrine firme.

Posluje s minusom, gubitak premašio 822 hiljade evra

Šinavatrina firma godinama ne može da se pohvali dobrim poslovanjem, jer niže negativne poslovne rezultate.

Tako je prošlu godinu, kako piše u finansijskom iskazu, završila s minusom od 76.096 evra.

Time je firma nastavila da posluje s gubitkom od kada je pre četiri godine trgovala deo ostrva. Firma Šinavatre, od osnivanja 2015. do kraja prošle godine, akumulirala je gubitak od 822.187 evra. Imovina Šinavatrine kompanije ostala je nepromenjena i procenjuje se na 24,7 miliona evra.

Prošle godine kompanija nije imala prihoda, a troškovi poslovanja iznosili su 66.241 evra.

BONUS VIDEO: Sprečen fizički obračun Milačića i Katnića 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar