VIDEO Sve o sletenju rovera na Mars, prvi snimci obišli svet

Svet 23. feb. 202121:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech HANDOUT

NASAin rover Perservans (Istrajnost) poslao je prve snimke sa Marsa. Snimci pokrivaju poslednje minute prošlonedeljnog spuštanja rovera na Crvenu planetu.

Pročitajte još:

Najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslato na drugi svet, ušao je u četvrtak u atmosferu Marsa i potom sigurno sletelo u krater Jezero nakon gotovo sedam meseci putovanja, čime je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Marsu. Snimci, koje je NASA objavila,  pokazuju vrtlog prašine i peska koji se dižu, dok se vozilo spušta na tlo kratera Jezero.

Rover je odleteo je na Mars „okićen“ kamerama, od kojih je sedam snimalo sletanje rovera. Snimci predstavljaju dragocene informacije za inženjere koji će ih iskoristiti da dodatno poboljšaju tehnologije koje se koriste za postavljanje sondi na površinu Crvene planete.

Majk Votkins, direktor Laboratorije za mlazni pogon u Kaliforniji, u kojoj se nalazi NASAina kontrola misije Mars, rekao je da spektakularni video snimci pokazuju ovu ekspediciju u najboljem svetlu.

„Poneli smo sve sa sobom na naše putovanje kroz Sunčev sistem, kroz prstenove Saturna, osvrćući se na Bledoplavu tačku i neverovatne panorame na površini Marsa. Ovo je prvi put da smo uspeli da zapravo zabeležimo događaj poput sletanja svemirske letelice na Mars“, rekao je on novinarima.

Poteškoće

Sve kamere koje su snimale poletanje i samo spuštanje na Mars su robustne sportske kamere, bez ikakvih modifikacija.

Kamere su bile postavljene da bi snimale ključne događaje – od puštanja nadzvučnog padobrana, preko izbacivanja toplotnog štita ulazne kapsule i leta ruksaka, ili „nebeske dizalice“, sve do sletanja i odlaganja ruksaka.

Snimak je zabeležio poslednja četiri minuta sedmominutnog spusta rovera na površinu Crvene planete.

„Imamo oko 30 gigabajta inforamcija, preko 23.000 fotografija spuštanja Rovera na površinu Marsa“, rekao je Dejv Gruel, koji rukovodi kamerama u Nasinom JPL-u.

Jedna od sedam kamere nije uspela da se lansira iz letelice, ali su ostalih šest odradile posao. NASA je želela da zabeleži i audiozapis sa ove planete, ali nažalost mikrofon nije radio.

Pročitajte i:

Kako god, istraživači će pokušati da na Zemlji naprave novi mikrofon tokom sledeće nedelje. Za sada nam ostaju prigušeni zvukovi kratera u koji se čuju u pozadini snimka.

Postoje snimci napravljeni i ranije, ali su oni bili uglavnog lošeg kvaliteta i možemo ih nazvati „usporenim“ videima. „Istrajnost“ je prva misija koja je uspela da načini ovoliko jasan video, sa pregršt detalja, navode naučnici.

„Nakostreši mi se kosa na glavi svaki put kada pogledam video“, rekao je Gruel.

Nastavak misije

Inžinjeri u JPL-u nastavljaju sa pravljenjem robota koji će prikupljati uzorke sa Marsa.

Prošlog vikenda, navigacioni jarbol koji je simbol ove misiju premešten je u vertikalni položaj, dok je toku lansiranja bio u kosom položaju.

To je omogućilo glavnim naučnim kamerama na vrhu jarbola, sistemu Mastkam Z, da počnu izgradnju panorame okolnog terena u Jezeru i palube samog rovera. Cilj je da se sastavi mozaik i utvrdi koliku bi štetu moglo da prouzrokuje leteće kamenje, koje bi eventualno bilo u vazduhu u trenutku sletanja.

Šta nas očekuje naredne nedelje?

Kontrolori će ovog vikenda, izvršiti kritični zadatak udaljavanja „Istrajnosti“ od softvera koji ga je lansirao na Mars. Oni će iz letelice na tlo Marsa izvesti robota, koji će moći da se vozi površinom i koristi instalirane dodatke, kao što je, na primer, robotska ruka.

Ovo će verovatno potrajati četiri marsovska dana (marsovski dan traje 24 sata i 39 minuta). A ovog vikenda verovatno ćemo videti pomeranje točka i prvu probnu vožnju od nekoliko metara.

Uloga helikoptera

Uz letelicu na Mars je odleteo i helikopter, za kojim takođe vlada veliko interesovanje. Ova letelica biće prva motorno vozilo koje je napustilo planetu. Ali,  „Istrajnost“ prvo mora da nađe pravo mesto na koje će da parkira ovu letelicu za eksperimente.

Vođa misije rekao je u petak da mora proći još nekoliko nedelja dok robot ne pronađe svoje mesto, ta da će se to dogoditi najverovatinije u aprilu, a tek nakon toga će „Domišljatost“, kako je poznat mali helikopter, uzleteti u nebo.

Gde je sada letelica

Mesto sletanja robota nalazi se u četvorouglu dimenzija 1,2 km sa 1,2 km koji je naučni tim neformalno nazvao Kanjon de Šeli, po nacionalnom spomeniku u američkoj državi Arizoni.

Mars
Foto: NASA/JPL-Caltech/USGS via AP

„Istrajnost“ se trenutno nalazi na ravnom parčetu zemlje, na granici dve geološke jedinice. Glatke jedinice ispod točkova vozila koja verovatno sadrži tamne vulkanske sten i grublje jedinice koja sadrži stene sa mnogo mineralnih olivina.

Otprilike dva kilometra severozapadno od letelice se na satelitskim snimcima vidi nešto što izgleda kao ostatak delte koja je nastala kada je jezero pre nekoliko milijardi godina bilo džinovsko.

Delte nastaju kada reke uđu u šire vodene površine i izbace mulj i pesak. U ovim sedimentima će „Istrajnost“ tražiti znakove prošle mikrobiološke aktivnosti.

Šta smo sve saznali iz prethodnih misija?

Sedamdesetih godina prošlog veka misije Viking sprovodile su eksperiment u potrazi za savremenim mikrobima na marsovskom tlu. Ali rezultati su proglašeni nedorečenim.

Ranih 2000ih, NASAini roveri za istraživanje Marsa dobili su zadatak da „slede vodu“. „Oportjuniti“ i „Spirit“  pronašli su izdašne geološke dokaze za prisustvo tečne vode u prošlosti.

Rover „Kjuriositi“, koji je na planetu sleteo 2012. godine, otkrio je da je jezero koje je nekad prekrivalo njegovu lokaciju za sletanje kod kratera Gejl moglo da sadrži život.

On je pronašao i organske molekule (sa ugljenikom) koji služe kao osnovna građa života.

Kina i Mars

Prošle godine i Kina je lansirala svoju prvu svemirsku misiju na Mars, 50 godina od lansiranja prvog kineskoga satelita u svemir.

Prva kineska svemirska misija na Mars dobila je ime Tianven-1.

Misija bez posade lansirana je na Mars prošle godine, a ime Tianven ili Pitanja Nebu, dobila je po pesmi kineskog pesnika i političara Kua Juana, koji je živeo pre više od dve hiljade godina. U pesmi, autor postavlja pitanja o zvezdama i drugim nebeskim telima.

Emirati i Mars

Misija je pokrenuta pre šest godina da bi dostigla vrhunac u vreme zlatne godišnjice UAE-a (Federacija je osnovana 2. decembra 1971. godine).

Budući da je tek nedavno počela da šalje satelite oko Zemlje (2009), UAE nije imala dovoljno znanja i veštine da sama pokrene međuplanetarnu misiju. Emirati su se stoga obratili brojnim američkim istraživačkim ustanovama kako bi ih angažovali u mentorskoj ulozi.

Tada se u misiju uključuju Koloradski univerzitet u Bolderu, Državni univerzitetu u Arizoni i Kalifornijski univerzitet u Berkliju.

„Bilo je zabavno na ličnom nivou, bilo je zabavno na tehničkom nivou, a predstavljalo je i ogromno ispunjenje videti kako svačije personalne sposobnosti rastu“, rekao je Pit Vitnel, programski direktor „Houpa“ pri Laboratoriji za atmosfersku i svemirsku fiziku u Koloradu.

BONUS VIDEO: 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar