(VIDEO) Stigao prvi snimak s Marsa

Svet 22. feb. 202120:43
Podeli:
Foto:NASA

Prvi video-zapis sa Marsa, zahvaljujući NASA-inom roveru Perseverance poslat je sa Crvene planete. Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svet, ušao je u četvrtak u atmosferu Marsa i potom sigurno sletio u krater Jezero nakon gotovo sedam meseci putovanja, čime je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Marsu.

NASA je objavila prvi video u visokoj rezoluciji sletanja rovera Perseverancea na Mars nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir.

Dok su prethodne letelice vraćale „filmove“, koji su zapravo samo slike spojene u GIF-obliku, Perseverance ima kamere sa video mogućnostima. Rover ima ukupno 23 kamere, koje uključuju i zumiranje i mogućnosti boja.

Moguće je da video može sadržati zvuk snimljen jednim od dva mikrofona rovera, koji je bio uključen da čuje zvuke ulaska, spuštanja i sletanja. Rover i njegov pričvršćeni helikopter, nazvan Ingenuity, sleteli su na Mars u četvrtak, 18. februara.

Po sletanju, rover je prenosio podatke i slike koristeći NASA-in „Mars Reconnaissance“ orbiter, koji kruži planetom od 2006. godine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar