(Video) Modifikovani Mi-8AMTsx „Terminator“ spreman za Arktik

Svet 19. jun. 202022:43 > 20. jun. 2020 00:01
Podeli:
Foto: Kirill Kukhmar / TASS / Profimedia

Holding „Helikopteri Rusije“ koji je deo „Rosteha“ počeo je serijsku proizvodnju arktičkih helikoptera Mi-8AMT za civilne kupce. Avijaciona fabrika „Ulan-Udenski“ već je pustila u rad prvu letelicu, saopštila je pres-služba kompanije.

Helikopter ima napredni sistem zagrevanja kabine, koji se koristi na svemirskim brodovima.

„Novi Mi-8AMT biće veoma tražen među širokim krugom ruskih kompanija i državnih struktura, koji realizuju projekte i obavljaju zadatke u arktičkoj zoni. Prva letelica je spremna za puštanje u rad, u toku su pregovori sa brojnim potencijalnim ruskim kupcima“, istakao je generalni direktor „Helikoptera Rusije“ Andrej Boginski.

Na helikopteru su ugrađeni dodatni rezervoari za gorivo, kako bi se povećao domet helikoptera. Inače, domet leta arktičkog Mi-8AMT iznosi do 1.400 kilometara, prenosi Sputnjik.

Helikopter Mi-8AMTsh-VA je opremljen moćnim motorima, sistemom zaštite od leda i skijama za sletanje, dizajniran je za borbu u neverovatno hladnim uslovima, čak i na minus 40 stepeni Celzijusa, kao i tokom ekstremnih vremenskih nepogoda.

Helikopter pokreće par gasnih turbina sa pojačanim prenosom, a ima više navigacionih sistema.

U pitanju je „severna“ unapređena verzija čuvenog Mi-8AMTsx „Terminator“, čije je naoružanje preuzeto sa modela borbenog helikoptera Mi-24.