Krivokapić: Neće biti pošteđenih bez obzira na funkciju VIDEO

Svet 06. sep. 202119:01 > 07. sep. 2021 00:53
Podeli:
Zdravko Krivokapic
Zdravko Krivokapić Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija je bio povod da određene strukture koje pripadaju određenom delu politike koja pokušava da od 30. avgusta prekroji rezultate izborne volje građana. To je bio trenutrak u kome je trebalo da se ostvari ono što nije ostvareno - destabilizacija Crne Gore, uvođenje nereda i haosa i nepoštovanje Ustava i zakona, rekao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare.

Kako je Krivokapić naveo, „zahvaljući odlučnoj akciji koju je sprovela Uprava policije i svi policajci, sa Vojskom, sve je proteklo bez bilo kakvih povreda.

„Videli ste da je proteklo bez bilo kakvih povreda, a u jednom trenutku je događaj tretiran kao rizičan sa nesagledivim posljedicama“, rekao je Krivokapić.

On je naveo „da ove sile koje žele da naprave državu kakva nikad nije bila“.

„Muk koji dolazi vezano za pad onog tovara (kokaina) sada i mene, kao premijera, ali i kao građanina, više ubeđuje da to nije slučajno“, istakao je.

„Crna Gora je država poštovanja u kojoj nema nasilja. Država je pokazala stabilnost i pokazalo se da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira. Nema ni pobednika ni poraženih, dobili su svi građani, jer su pokazali da su dostajanstveni“, rekao je Krivokapić.

Istakao je da nema podela po verskoj, nacionalnoj i ideološkoj pripadnosti, te „da trebamo da se delimo da smo ljudi i da nismo ljudi“.

On je još jednom izrazio zahvalnost policiji koja je štitila i građane i slobodu veroispovesti.

Odgovarajući na pitanja, Krivokapić je rekao da nikada nije spomenuo „državni udar“.

Predsednik Vlade Crne Gore je naglasio da niko neće biti pošteđen, gde god radio, i koju god funkciju vršio.

„Svako ko nije činio kako je trebao, biće na osnovu analiza procesuiran“, rekao je premijer Crne Gore.

Krivokapić se osvrnuo i na izjavu Aleksandra Vučića, koji je rekao da je ustoličenje u jednom trenutku bilo odloženo.

„Ja vam tvrdim, nismo ni pomislili da se ustoličenje odloži. Nijedna dlaka na glavi mi nije to pomislila“.

On je komentarisao i to što je Veselin Veljović danas pušten da se brani sa slobode, te rekao:

„Ne mogu se čudu načuditi šta se dešava u pravosuđu. Pravosuđe je ostalo, ponavljam pedeseti put, jedina zarobljena instituacija. Ne mogu sve da otkrivam šta se dešavalo ovih dana. Tužilaštvo nije doživjelo smene, u okviru sudstva ne radi se punim kapacitetom. Ovde se govori o selektivnosti i pokušaju da se demonstrira nečija moć. Vreme će da pokaže zašto neko nije uradio svoj posao. Nije policija kriva da na nju nasrću“, rekao je i dodao „da niko iz policije nije izašao iz svoje nadležnosti“, što ga raduje.

Naglasio je da se zalagao da ustoličenje bude tamo gde je vekovima bilo.

„Ko ima neke informacije ne znam, ovo je moj stav i Veća za bezbednost koji su ga podržali. Svakom neka bude na čast kako se ponašao“, rekao je.

Zdravko Krivokapic
Zdravko Krivokapić Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

Predsednik Vlade Crne Gore rekao je da nije upoznat da su juče na Cetinju ispaljeni gumeni meci.

„To su sve nagađanja određenih ljudi. Svako ko to misli treba da dokaže“ rekao je Krivokapić.

Na pitanje ko je komandovao dešavanjima na Cetinju on ili direktor Uprave policije Zoran Brđanin, Krivokapić je rekao da se prelomni trenutak se desio u 4.30 sati ujutro kada je rekao „da on ide na Cetuinje i da ga ne interesuje ko će da ga štiti.

„Moj život ne vredi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ‘ja idem u helikopter, idem na Cetinje i biću sa patrijarhom i mitropolitom’. Tek tada je deo Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo delovanje komandnog sistema, krenuo je komandni proces koji je trajao do 11 časova ujutro. Tada je komandi sistem prepušten profesionalcima. Ko treba da bude komandant – onaj ko je profesionalac. Do tada nije postojao nijedan scenario koji je obećavao bilo kakvu nadu da se može nešto promeniti. Da li je bilo ideja, bilo je ideja, ali mi živimo u periodu kada treba da pokažemo da nasilje ne treba da dominira nad mudrošću. Svi su želeli da vide silu i da se na sliu odgovori adekvatno. To se nije desilo i propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje“, rekao je Krivokapić.

Dodao je da su „ti stratezi imali informacije o tome što se sprema na Cetinju od strane Uprve policije“.

„Sumnjam da je postojao, ne jedan, nego dva sistema koji ima samo sektor bezbjednosti. To znam od oktobra 2020. godine i tragam gde se to nalazi. Niko to nije još otkrio jer nemamo tehnologiju koja to može da uradi“ rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li se njegov poziv na odgovornost odnosi i na opoziciju, kazao je „da je nedopustivo da su i bivši i sadašnji predsednik bili na Cetinju“.

„Oni su se dokazali gde su, ko su i šta žele. Ovo je bitka za očuvanje interesa, stečenih pozicija i možda najvažnije nekih navika, dogovorenih i uskraćenih poslova. Zašto je danas mitropolit pošao na Cetinje bez ikakve pratnje?“ upitao je, pa nastavio:

„Petog ne može, a šestog može. Time što uskraćujemo versku slobodu, ali smo uskratili iako smo mogli slobodu okupljanja koja nije bila najavljena“, kazao je Krivokapić.

Poručio je i da će malo po malo, pravda zakucati na svačija vrata.

Naglasio je i da je Crna Gora nezavisna „i da je ne može ugorziti ni Srbija niti bilo koja država“.

„Može neko da pokušava, ali nikakvog uticaja nije bilo sa strane. Ovo je projekat koji su radile isključivo osobe iz Crne Gore i mi koji smo sačuvali mir. Ovo je sve iznešeno kao novi metod koji će se izučavati u udžbenicima bezbednosti“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje novinara, da li su se razlikovale procene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije (UP), rekao je da su procene govorile da je reč o visokorizičnom događaju sa moguće nesagledivim posledicama.

Zdravko Krivokapic
Zdravko Krivokapić Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

„Kad je patrijarh rekao da ide u 6.30 na Cetinje i da ga niko neće sprečiti, ni to nije bilo dovoljno da se razradi bilo kakav scenario. Scenario policije bio je da dođu do prepreke u Donjoj Gorici i da moraju da se vrate ili da idu peške do Cetinja, na šta je patrijarh Porfirije bio spreman. Neki nisu uzeli u obzir ozbiljnost te poruke“.

Na pitanje ko su ti pojedici, Krivokapić je ponovio da će to biti utvrđeno najkasnije u narednih sedam dana.

Poručio je i da ga ne interesuje da li će sjutra biti premijer.

„Bitno je da Crna Gora bude preobražena i da u ekonomskom smislu doživi taj razvoj. To će se desiti, 2022. je godina izuzetnih investicija koja će pokazati da može mnogo da se uradi“ rekao je Krivokapić.

Upitan o informaciji njegovog kabineta o bacanju Molotovljevog koktela u nedelju ujutro, kazao je da su imali fotografiju koja je svedočila da je Molotovljev koktel bio bačen.

„Da li je ona stara ili lažna ja nisam znao u tom trenutku. To se proverava i mislim da će biti tačno ono što sam rekao“.

Kazao je i da obavještava lidere većine da će u sledećih nekoliko dana napraviti detaljnu analizu i preduzeti određene mere bez spominjanja konkretnog imena.

Na pitanje da je li bolja opcija bila odustati od ustoličenja, Krivokapić je odgovorio:

„Patrijarh je smatrao da bi u duhu tradicije bilo deplasirano pored 40 velikodostojnika ustoličenje ne obaviti na Cetinju. Pokazao je spremnost da na taj način podrži mitropolita. Ko bi to mogao da odgodi. Tražio sam model koji sam i pronašao i koji će to obezbediti na način na koji je i dogovoreno. Kakva je to država, što bi neko pričao da to nije urađeno“, pitao je Krivokapić.

BONUS VIDEO: Porfirije i Joanikije napuštaju Cetinje

Komentari

Vaš komentar