(VIDEO) Katastrofa u najavi: Luizijani prete dva uragana

Svet 23. avg 202012:00
Podeli:
Foto:AFP / AFP / Profimedia

Dva uragana "Laura" i "Marko" kreću se ka američkoj državi Luizijani i mogla bi da je pogode u roku od dva dana, saopštili su prognostičari u Nacionalnom centru za uragane.

Oba uragana su u subotu bila na nivou tropske oluje, ali se očekuje da će kada udare u kopno u području Nju Orleansa dostići uragansku jačinu. Grad Nju Orleans je savetovao stanovnicima da naprave zalihe hrane i vode za pet dana, iako je uobičajeno tri, prenosi Glas Amerike.

Iz američkog Nacionalnog centra za uragane je saopšteno da se tropska oluja „Marko“ nalazi na oko 220 kilometara severozapadno od zapadnog vrha Kube, sa vetrovima koji duvaju maksimalnom brzinom od oko 112 kilometara na čas.

Foto:Ricardo ARDUENGO / AFP / Profimedia

Guverner Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje i zatražio od predsednika Donalda Trampa da Luizijani odobri i sredstva iz federalnog budžeta.

USA Today piše da prema procenama meteorologa neće doći do njihovog sudara, odnosno formiranja superuragana, ali da od te mogućnosti neki svejedno i dalje strahuju.

„Kumulativni efekat ovih oluja trajaće mnogo duže od jednog uragana. Moguće su poplave i oštećenja od vetra širom Luizijane“, rekao je Evdards.

Očekuje se da „Marko“ udari u kopno u ponedeljak popodne, a „Laura“ u sredu. Prognoziraju se vetrovi jačine i do 177 kilometara na čas.

Rejmong Mandej iz Gretne, predrgađa Nju Orleansa kaže da nije previše zabrinut jer i ako bude uragan, neće biti jak, ali je pripremio zalihe hrane, vode i generator za struju.

Denijel Brod, kupila je vodu, smrznutu hranu i pelene za svoju bebu i rekla da „nije previše zabrinuta, jer je preživela i Katrinu“.

Foto:Ricardo ARDUENGO / AFP / Profimedia

Lokalni mediji izveštavaju da su i u drugim delovima Nju Orleansa građani kupovali vreće sa peskom, lopate i druge zalihe.

Uz redovne potrepštine za poplave, ljudi su kupovali i zaštitne maske i dezinficijense za ruke zbog pandemije koronavirusa.

Komentari

Vaš komentar