(VIDEO) Katastrofa u Bergamu: Svaki dah slave kao pobedu

Svet 20. mar. 202013:24 > 15:48
Podeli:
Foto: Tanjug/ ASST Papa Giovanni XXIII via AP

U bolnici Papa Ivan XXIII u italijanskom gradu Bergamu u Lombardiji svaki novi udah mala je pobeda u borbi protiv koronavirusa. Odeljenja su pretrpana krevetima. Hodnici također. Pacijenti na njima drže se za grudi i teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Lekari i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, nastojeći da im pomognu koliko god mogu.

Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom koronavirusa najteže pogođenoj bolnici u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenoj talijanskoj regiji.

Pomenute strašne prizore na frontu rata protiv bolesti COVID-19 zabeležili su novinari Sky Newsa kada su posetili Bergamo. U tom ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII trenutno gubi.

„Moramo da koristimo svaki komadić prostora“, otkriva voditeljka odeljenja za medije bolnice Vana Tonineli, dok objašnjava da tradicionalna podela prostora na čekaonice, hodnike i odeljenja ovde više ne vredi.

Broj zaraženih koronavirusom kojima je potrebno bolničko lečenje na severu Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa severa mogla bi da se vrlo lako preslika na ostatak države, prenosi Jutarnji list.

Osoblje bolnice radi punom parom da se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršalo. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruži osoblje. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znakove, daju im infuziju i prikopčavaju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivnog lečenja. Tamo se leče pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika prilično im je loša, ali u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mesta. Da su bilo gde drugde na svetu, bili bi na intenzivnoj. Da bi ih u bolnici Papa Ivan XXIII primili u intenzivnu moraju biti na rubu smrti. Nije dovoljno što su „samo“ jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na severu Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

A novi pacijenti stalno pristižu. Situacija samo što nije izmakla kontroli.

Grad Bergamo pozvao je Sky News da bi svi videli kako izgleda katastrofa, katastrofa bez presedana.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati da li vaše vlade rade dovoljno da se suzbije pandemija koronavirusa. Više nema, ‘nismo znali’. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Doktori u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju da izjednače pritisak zraka u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumevanje i to malo reči što uspeju da izuste.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku nitko nije očekivao. „I neka se zna – ovo nije ništa nalik gripu. Ovo nalikuje hroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata“, naveo je novinar Sky Newsa koji je predvodio izveštavanje iz Bergama.

Šef hitnog prijema dr. Roberto Kosentini kaže da osoblje bolnice nikada nije bilo u ovakvoj situaciji i zato želi da upozori sve države da se pripreme jer će uskoro i one u svojim bolnicama gledati ovakve prizore. „To je jako ozbiljna upala pluća pa samim time velik teret za zdravstveni sistem. Svakog dana primimo 50 do 60 pacijenata koji nam dođu s upalom pluća, a većina je njih toliko bolesna da treba velike doze kiseonika. Zato smo bolnicu morali da organizujemo da bismo imali tri razine intenzivne nege“, rekao je Kosentini.

Bolnica Papa Ivan XXIII jedna je od najnaprednijih u Europi, a pandemija koronavirusa bacila je na kolena. Veći broj osoblja bolnice prethodno je radio u Velikoj Britaniji. Doktor Lorenco Gracioli u Lesteru je proveo godinu dana. Rekao je za Sky News da ga prijatelji svaki dan zovu da bi dobili sliku o tome koliko je situacija oko koronavirusa ozbiljna. „Pripremaju se za ovakve scene, za najgore i jako su zabrinuti“, dodao je.

Svi doktori bolnice s kojima je Sky News razgovarao rekli su da se u borbi protiv koronavirusa treba slijediti primer Kine, ali i Italije. Drugim riječima, treba obustaviti sve i to odmah. „To je jedini način da se uspori širenje. Ne pričamo o pobeđivanju već samo o usporavanju“, rekao je Gracioli.

„Nikada nisam bio pod ovakvim stresom. Radim u intenzivnoj i navikao sam na teške situacije i odluke. Ljudi koje lečite u kritičnom su stanju i vaša je uloga presuda jer bi bez intervencije verovatno umrli. No, kada ste u ovakvoj situaciji, vrlo brzo uočite da niste dovoljni. Nas anesteziologa ovde ima stotinu i dajemo sve od sebe, ali to možda nije dovoljno.“

Laboratorije takođe rade punom parom. Pokušavaju pronaći način da se virus pobedi. Pobeda je, međutim, još uvek dosta daleko.

Kada broj zaraženih koronavirusom skoči, on skoči „do neba“. Svi dostupni resursi – testovi, kreveti, respiratori, itd. – odmah se iskoriste. Takva situacija svakoga može baciti na kolena.

U bolnici Papa Ivan XXIII takvu situaciju su nazvali apokalipsom.

Bergamo, stoga, ostatku sveta poručuje: „Pripremite se.“