VIDEO Kako je pala žičara u Italiji i odnela 14 života

Svet 16. jun. 202117:43
Podeli:
zicara italija
Žičara Italija Foto:Nicola Marfisi/AGF/AGF / Sipa Press / Profimedia

Stravična nesreća u Italiji dogodila se pre tri nedelje, a mediji su danas objavili snimak pada žičare koja povezuje grad Stresa i planinu Motarone.

Nesreća se dogodila dok je 11 turista išlo žičarom na planinski vidikovac sa kojeg se pruža pogled na neka od najživopisnijih italijanskih jezera. Protiv više zvaničnika firme koja upravlja žičarom vodi se krivični postupak zbog sumnje da su namerno deaktivirali sistem za hitno kočenje.

Novi snimak prikazuje kako se kabina žičare normalno penje. Međutim, kada je došla do vrha trebalo je da se spoji sa stanicom, ali je kabina naglo krenula nadole i na kraju se odvajila od užeta i pala na zemlju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na ranije objavljenim fotografijama olupine vide se smrskani ostaci kabine na proplanku između borova, u blizini vrha Motarone. Na toj lokaciji kablovi žičare su izuzetno visoko od zemlje, a uzrok pada kabine nije utvrđen.

Žičara je obnovljena 2016. godine i nedavno je ponovo počela sa radom, nakon što je više meseci bila zatvorena zbog pandemije koronavirusa.

Vrh Motarone je na nadmorskoj visini od 1.491 metra i pruža pogled na nekoliko jezera i na Alpe.

Današnja nesreća je najteža na žičarama u Italiji od 1998. godine, kada je američki vojni avion presekao kabl ski – lifta na planinskom vencu Dolomiti. Tada je poginulo 20 ljudi.

Nesreća će gotovo izvesno ponovo otvoriti pitanje dotrajalosti infrastrukture u Italiji, pokrenuto nakon što su 43 osobe poginule 2018. godine u rušenju mosta Morandi u Đenovi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar