(VIDEO) Jeziva scena iz Sibira: Otvorila se džinovska rupa

Svet 02. sep. 202010:56
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/Вести Ямал

Mehur nakupljenog metana, koji je ko zna koliko dugo rastao ispod večnog leda u Sibiru, koji je sada počeo da se otapa, eksplodirao je i stvorio impresivan krater dubok 50 metara.

 

Ovu džinovsku rupu prvi put je primetio televizijski tim koji je leteo iznad tog područja, a prema navodima časopisa The Siberian Times, kada su naučnici išli da istraže šta se dogodilo, pronašli su komade leda i stenja izbačene stotinama metara dalje od epicentra.

Naučnici su tek krenuli da istražuju fenomen i za sada nije sa sigurnošću utvrđeno je li ovaj ponor nastao kao posledica klimatskih promena. Ipak, 2014. se nešto slično dogodilo na poluostvru Jamal na severozapadu Rusije, nakon niza neobično toplih leta, piše Science Alert.

Eksplozije metana

Stručnjaci smatraju da su ovakve divovske rupe rezultat iznenadnog kolapsa brežuljaka ili tundre, koji nastaje kada otapanje permafrosta podstiče nakupljanje metana ispod površine, prenosi Index.

Zbog globalnog zagrevanja na Arktiku se ubrzano otapa područje večnog leda. Naučnici smatraju da ovaj proces utiče na stvaranje ovakvih ponora, ali još nema dovoljno istraživanja koja sa sigurnošću potvrđuju da su klimatske promene te koje primarno podstiču njihov kolaps.

Komentari

Vaš komentar