(VIDEO) Jermenska „Oluja“: Potresni snimci kolone izbeglica

Svet 09. nov 202017:12 > 17:14
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo

Hiljade Jermena pobeglo je iz Nagorno-Karabaga pred naletom azerbejdžanskih snaga koje su tokom vikenda zauzele strateški važne položaje u ovom kavkaskom regionu.

Mediji prenose potresne snimke duge kolone izbeglica iz Stepanakerta koje pokušavaju da pobegnu iz zone sukoba i svedočanstva ljudi koji su pobegli pred ratom.

Aida Abramjan iz Stepanakerta jedna je od mnogih koji su morali da ostave svoj dom i sve što imaju u pokušaju da pobegnu. „Kako žena da se oseća bez kuče, bez stvari, bez ičega“, rekla je ona.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev saopštio je juče da su azerske snage zauzele Šušu, strateški važan grad u Nagorno-Karabahu gde su borbe sa jermenskim snagama trajale više od mesec dana.

Pročitajte još:

Šuša je strateški značajna jer je blizu Stepanakerta, glavnog grada regiona i nalazi se duž glavnog puta koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah, međunarodno priznatu azerbejdžansku teritoriju koja je pod vlašu Jermena.

Jermenija je, međutim, demantovala da je Šuša pala.

Portparol jermenskog ministarstva odbrane Artsrun Ovanisian poručio je Alijevu da se „borbe u Šuši nastavljaju“.

Hitne službe u Nagorno-Karabahu javljaju i da žestokih borbi ima i u drugim delovima regiona, uključujući i grad Martuni na istoku zemlje.

Sukob oko Nagorno-Karabaha jedan je od „zaleđenih“ sukoba na svetu a neprijateljstva su ponovo izbila krajem septembra. Do sada je stotine ljudi, mahom civila, stradalo u borbama u ovom delu Kavkaza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar