(VIDEO) Ajkula od tri metra ispred Budve

Svet 10. maj. 202014:47
Podeli:

Na petom kilometru od obale Reževića, budvanski ribari juče su ugledali ajkulu dužine oko tri metra. Iz Instituta za biologiju mora Mirko Đurović za Portal RTCG kaže da se radi o modrulju (prionace glauca), vrsti plave ajkule koja živi u Jadranu, koja je ugrožena i zaštićena vrsta i najčešće nije opasna po ljude.

„Neko vrijeme je plivala oko barke, a zatim se udaljila,“ navedeno je uz opis videa koji je snimio Branko Dragišić.

Dragišić za Portal RTCG kaže da su juče imali probleme s ajkulom.

„Ajkula se vrtjela oko barke 15-20 minuta jer smo lovili ribu pa je to privuklo. Čak nam je ribu zajedno sa najlonom otkinula dva, tri puta,“ kazao nam je Dragišić.

Još ranije su stručnjaci iz Instituta saopštavali da u Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulja koje nisu opasne za ljude.

No Dragišić kaže da je ajkula povelika te da misli da nije potpuno bezopasna.

„Čitao sam da nije opasna za čovjeka, ja ruku stavih na motor od barke, a ona kako je blizu bila samo se okrenula prema mojoj ruci, vjerujem da bi me povrijedila da nisam pomjerio ruku,“ kaže on.

Iz Instituta za biologiju mora su kazali da tokom proleća, ženke modrulja se ponekad mogu videti oko peskovitih plaža ili plićih zaliva, gde rađaju mali broj živih mladunaca 30-50cm dužine. Nakon 9-12 mjeseci trudnoće vraćuje se na otvoreno more u prirodno stanište.

Tako su početkom maja na plaži Jaz zaposleni u Institutu pronašli nasukano mladunče modrulja.

Samo se u EU ulovi oko 25.000 tona modrulja svake godine i to uglavnom nenamerno.

Situacija sa koronavirusom koja je obustavila i morski saobraćaj sigurno je bar delimično uticala i da se morski svet opusti, kažu stručnjaci.

Komentari

Vaš komentar