Verenica ubijenog novinara tužila saudijskog princa

Svet 21. okt. 202016:42 > 16:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER/ALEXANDRA WEY

Verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija tužila je saudijskog princa Mohameda bin Salmana i dvadesetak drugih Saudijaca, optužiši ih za direktnu umešanost u ubistvo svog verenika i žestokog kritičara saudijskog režima koji je ubijen u Istanbulu pre dve godine.

Hatis Čengiz podnela je tužbu u SAD protiv de fakto lidera Saudijske Arabije i 28 „konspiratora“ zbog ubistva Kašogija koji se 2017. preselio u SAD odakle je, kao kolumnista Vašington posta, kritikovao saudijsku vladu.

Pročitajte još:

Kašogi je nestao kada je u saudijskom konzulatu u Istanbulu pokušao da podigne dokumenta potrebna da bi se oženio Čengizovom. Njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Posle niza demantija, Rijad je konačno priznao da su njihovi agenti ubili 59-godišnjeg novinara. Američka CIA i druge obaveštajne agencije smatraju da je princ Mohamed direktno naredio Kašogijevo ubistvo iako se američki predsednik Donald Tramp zauzeo za svog prijatelja.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: REUTERS/File Photo

Iako je princ demantovao optužbe, njegov imidž liberalnog reformatora pretrpeo je žestok udarac.

Čengizova kaže da se nada da će njena tužba predata okružnom sudu Kolumbije podstaći Vašington da otkriju nove informacije o sudbini njenog verenika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar