Venecuela uzvraća udarac, proterana ambasadorka EU

Svet 25. feb. 202120:42
Podeli:
Nikolas Maduro Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Venecuela je uzvratila Evropskoj uniji tako što je izbacila njenu ambasadorku odgovarajući na nove sankcije koje je Unija nametnuo ovoj južnoameričkoj zemlji. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je najavio da će izbaciti ambasadora EU još u junu prošle godine, u odgovor na prethodne sankcije, ali je kasnije povukao ovu odluku.

„Po odluci predsednika Nikolasa Madura, u ruke ambasadorke EU Izabel Brilante Pedroza predali smo obaveštenje da je proglašena nepoželjnom osobom. Ona ima 72 sata da napusti teritoriju Venecuele“, rekao je ministar spoljnih poslova Horhe Areasa novinarima u Karakasu, prenosi politico.eu.

Areasa je dodao da je njeno izbacivanje reakcija na odluku koju su u ponedeljak doneli ministri spoljnih poslova EU da se uvedu sankcije za 19 vodećih venecuelanskih zvaničnika – uključujući generale, sudije vrhovnog suda i političare – koji su optuženi za podrivanje demokratije ili kršenje ljudskih prava.

Ove mere, koje podrazumevaju zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, došle su povrh drugih sankcija koje je EU nametnula Venecueli tokom protekle četiri godine.

„Ovo činimo zato što okolnosti to zahtevaju. Oni nemaju moralni niti zakonski autoritet da kazne bilo koga. To je zaista neprihvatljivo“, rekao je Areasa. EU „duboko žali zbog ove odluke, koja će samo dovesti do dodatne međunarodne izolacije Venecuele“, rekla je portparolka za spoljnu politiku Evropske komisije Nabila Masrali.

„Pozivamo na poništavanje ove odluke. Venecuela će svoju tekuću krizu prevazići jedino kroz pregovore i dijalog, kojima je EU u potpunosti posvećena, ali koje ova odluka direktno ugrožava“, dodala je Masrali.

Maduro je najavio da će izbaciti ambasadora EU u junu prošle godine, u odgovor na prethodne sankcije, ali je kasnije povukao ovu odluku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar