Veliki korak za Hrvatsku: LGBT parovi mogu da usvajaju decu

Svet 05. maj. 202110:43 > 11:48
Podeli:
Foto: / Wavebreak / Profimedia

Upravni sud u Hrvatskoj upravo je presudio da istopolni parovi mogu da budu usvojitelji dece.

Danijel Martinović iz udruženja „Dugina obitelj“ izjavio je kako je „veliki trenutak“ odluka Upravnog suda prema kojoj istopolni životni partneri mogu pristupiti proceni da postanu usvojitelji.

PROČITAJTE JOŠ

“Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, poručuju iz Duginih obitelji.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote, dvojice gej muškaraca u Hrvatskoj, presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

Gej aktivista Ivan Zidarević, govori za Nova.rs da su do sada Centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj odbijali ili ćutali u administraciji na ovu temu i da je sud presudio da je, onemogućavanje gej parovima da usvoje decu, odnosno, da imaju isti tretman kao i strejt parovi, diskriminacija.

Komentari

Vaš komentar