Veliki intervju Navaljnog koji bi morali da pročitaju svi srpski opozicionari

Svet 23. jan. 202216:39 > 16:48
Podeli:
Foto:REUTERS/Shamil Zhumatov

Pre godinu dana Aleksej Navaljni, vođa ruskog opozicionog pokreta, vratio se u Moskvu nakon oporavka od gotovo kobnog pokušaja trovanja. Odmah po povratku je uhapšen i poslat u zatvor.

U razmeni pisama s američkim časopisom Tajm tokom poslednjih nekoliko meseci iz ruskog zatvora, Navaljni je podelio svoja razmišljanja o zatvorskom životu, budućnosti opozicionog pokreta i poslednjem diplomatskom sukobu između SAD-a i Rusije.

„Zatvor unutar zatvora. Mislim da je to najprecizniji opis moje stvarnosti. U mojoj jedinici je 13 ljudi. Samo jedan od svih njih sme da razgovara sa mnom. Ostali mogu da komuniciraju samo jednom rečju. Da i ne. Uglavnom svi ćute, ne želeći da izuste nešto pogrešno. Videokamere su svuda, plus što stražari ni pod kojim uslovima ne razgovaraju sa mnom, osim ako to nije snimljeno“, piše Navaljni.

Navaljni rusija putin
foto: profimedia

"Imam osećaj da živim u kutiji za cipele"

"Prozori u mojoj ćeliji su prekriveni. Doslovno. Belim papirom. Propušta svetlost, ali se kroz nju ne vidi baš ništa. To je jedina baraka s prekrivenim prozorima i svi shvataju da me to treba sprečava da vidim šta se događa napolju. Ponekad imam osećaj da živim u kutiji za cipele", navodi Navaljni.

"Za vreme mog štrajka glađu i odmah nakon toga na meni je primenjena prilično neobična metoda psihološkog pritiska. Dva zatvorenika su me pratila na udaljenosti od oko pet metara. Ceo dan. Od paljenja do gašenja svetala. U ćeliji, napolju, u zajedničkoj prostoriji, kupatilu. Ne govore ništa, čak ni ne gledaju u mene. Ne odgovaraju ako vrištim", piše glavni politički protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Fizički ste jači, a nakon par dana potrebna vam je snaga da ne udarite jednog od njih. Uprava bi tako dobila snimak baš onoga što želi - napada na nekoga ko samo stoji u blizini. U isto vreme znam da me ne prate zato što to žele. Na to su bili prisiljeni. To je dobar trening izdržljivosti", piše Navaljni.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Nema sumnje, čak i najjednostavnije odluke o mom životu ovde donosi Kremlj, a one važne - poput toga hoće li me voditi lekarima- sam Putin", navodi zatvorenik.

Zapad upada u zamke Putina

Upitan šta misli o tekućim pregovorima oko  sukoba Ukrajine i Rusije i širem sukobu između SAD i Rusije oko Ukrajine, Navaljni kaže da Zapad upada u Putinove zamke.

"Zapad uvek iznova upada u Putinove elementarne zamke. On postavlja neke sulude i smešne zahteve, poput ovih najnovijih, o tome kako on i Bajden moraju da sede u sobu ponoj dima i odlučuju o sudbini Evrope kao da smo se vratili u 1944. Umesto da ignorišu ovu glupost, SAD prihvata Putinov plan i trči da organizuje sastanke. Baš poput uplašenog školarca kojeg maltretira stariji učenik. Zatim izjavljuje da ako nešto preduzmata, onda će da uvede oštre sankcije. To je upravo ono što Putinu treba, jer iz toga sledi da neće biti nikakvih sankcija ako ne napadne Ukrajinu", kaže Navaljni.

Dodaje da je time kombinacija završena - Putin se ne brine o sankcijama koje su zamalo nametnute njegovim prijateljima. Bajdenova administracija prvo je uverila Kongres da ih odgovori, a sada ih u potpunosti otkazuje.

Mural Alekseja Navaljnog
Foto: Printscreen AP/video

Merkel oduševila

Kako je istakao, evropski lider koji je na njega ostavio najveći utisak je Angela Merkel.

"Dogodilo se da sam, dok sam bio u Berlinu, osim Merkel, upoznao ljude koji su formirali vladajuću koaliciju. Upoznao sam Olafa Šolca, koji je sada nemački kancelar, a tada je bio ministar finansija. Upoznao sam Analenu Berbok i njene kolege iz Zelenih, a ona je postala ministarka spoljnih poslova. Upoznao sam šefa FDP-a Krstjana Lindnera, koji se pridružio vladajućoj koaliciji na dužnosti ministra finansija".

Na pitanje da li je bio razočaran odgovorom Zapada na pritvaranje i na to što je njegov pokret u Rusiji zabranjen kao ekstremistički, Navaljni smatra da Zapad prvenstveno štiti sebe.

POGLEDAJTE JOŠ:

"Imam trezven pogled na potencijal međunarodnog pritiska na Kremlj. Voleo bih da u mom slučaju i slučaju naše organizacije Zapad ne štiti nas, nego sebe, pre svega sprovođenjem odluka Evropskog suda za ljudska prava i, drugo, opirući se izvozu korupcije, što je način na koji Putin kupuje strane čelnike, dajući im mesta u korporativnim odborima, hibridni rat koji se vodi širenjem haosa i pritiskanjem na određene tačke zapadnih društava, bilo da je reč o migrantima u Evropi ili podelama u američkom društvu"

Nema očekivanja od Bajdena

Bajden je predsednik SAD-a, a ne Rusije, ističe Navaljni.

"Nisam imao iluzija da će se on baviti međunarodnom agendom ili mojim trovanjem. Razumem kako funkcioniše politika u SAD-u. Predsednik ne može u trenu odlučiti i dobiti sve što želi. I to je dobra stvar, a ne loša".

Sada, gotovo godinu dana kasnije, priznaje da ga je Putin iznenadio.

"Putin me je iznenadio količinom štete koju je spreman učiniti svojoj zemlji, njezinoj budućnosti, samo da bi riješio jedan politički problem, koliko god važan bio. Rusija je u jesen 2020. bila drukčija zemlja nego sada, s vrlo drukčijim političkim režimom".

Sankcije koje su uvedene protiv Rusije od 2014. nisu učinile mnogo za promenu ponašanja Kremlja. Zašto bi sankcije koje predlaže Navaljni bile drugačije?

"To je zaista jednostavno. Putin je bez sumnje najbogatija osoba na svetu. Izvor njegovog bogatstva su moć i korupcija. A temelj njegove moći su laži, propaganda i falsifikovani izborni rezultati. Ako želite da utičete na Putina, trebalo bi da utičete na njegovo bogatstvo. Tačno ispod njegove zadnjice. Svi znaju imena Putinovih oligarha i prijatelja koji drže njegov novac.

Znamo ko finansira njegove jahte i palate. Znamo ko izdržava njegovu drugu i treću porodicu. Za podelu Putinove elite potrebna je većina ovih oligarha. Dajte im signal da današnji režim u Rusiji neće biti večni raj u kojem mogu da pljačkaju narod unutar Rusije dok svoju zaradu lako i slobodno troše u Evropi i SAD.

Konsenzus koji Putin prodaje ekonomskim elitama je upravo to: "Podržite me uvek i u svemu, a ja ću osigurati vaš novac i vašu sposobnost da ga potrošite u Aspenu. Bez obzira na to što bi bilo koji američki predsednik rekao, oni nikada neće rizikovati uvođenje sankcija vladajućoj klasi u Rusiji.

A ako počnu da pričaju o tome, odmah ćemo preusmeriti pažnju na pitanja bezbednosti, poput mešanja u izbore ili pretnje invazijom na Ukrajinu, kao što se sada događa"

Stoga je važno naterati dio elite da konačno shvati bar da je Putinov režim više problem za njihovu emocionalnu dobrobit nego što je prednost. I da njihovo otvoreno sudelovanje u koruptivnim poslovima neće proći nezapaženo ni nekažnjeno.

BONUS VIDEO Navaljni - Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar