Velika vojna vežba u BiH: Amerika brodom doprema oružje

Svet 04. maj. 202121:17
Podeli:
Americki vojni brod “Yuma”
Američki vojni brod “Yuma” Foto:Shutterstock/GEORGE STAMATIS

Američki vojni brod "Juma" kojim je dopremljen do američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vežbu "Brzi odgovor 21" uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, gde je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovedništvo vežbe „Brzi odgovor 21“, zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u delu vežbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, tokom prve polovine maja sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon „Eugen Kvaternik“ u Slunju, te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vežbu “Brzi odgovor 21” u luku Gaženica očekuje se tokom idućih dana.

Podsetimo, Oružane snage BiH realizuju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vežbu s Oružanim snagama SAD „Brzi odgovor 21“ („Immediate Response 21“).

Vežba će se realizovati u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vežbe „Branilac Evrope 21“ („Defender Europe 21“), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Ovo je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a sprovodiće se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“.

Juče su u BiH sleteli prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati ovoj vežbi.

Pre toga, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar