Oksfordska vakcina dobila „zeleno svetlo“ u Britaniji

Svet 30. dec. 202009:14 > 09:25
Podeli:
astrazeneka vakcina protiv korone
Foto:EPA-EFE/OXFORD UNIVERSITY/JOHN CAIRNS

Vakcina Univerziteta Oksford i AstraZeneke dobila je "zeleno svetlo" za primenu u Velikoj Britaniji, čime će imunizacija u toj zemlji dobiti na intenzitetu.

Pročitajte još:

Vakcina Univerziteta Oksford i AstraZeneke dobila je „zeleno svetlo“ za primenu u Velikoj Britaniji, čime će imunizacija u toj zemlji dobiti na intenzitetu.

Ministar zdravlja Met Henkok najavio je da će isporuka vakcine početi 4. januara i da će se ubrzati u prvim sedmicama nove godine.

Vlada Velike Britanije je naručila 100 miliona doza ove vakcine, što će biti dovoljno da se vakciniše 50 miliona ljudi.
Odobrenje za primenu praktično znači da je vakcina i bezbedna i efikasna.

Oksfordska vakcina napravljena je u prvim mesecima 2020. godine, testirana je na prvom volonteru u aprilu da bi potom prošla kroz opsežna klinička testiranja na hiljadama ljudi.

Nova vakcina kompanije AstraZeneka stiže u trenutku kada je uprava za javno zdravstvo Engleske saopštila da je zemlja suočena sa zarazom bez presedana, a zvaničnici iz Velsa, Škotske i sa juga Engleske izrazili zabrinutost zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema.

Iz sveta i regiona čitajte:

Prednost oksfordske vakcine u odnosu na Fajzerovu i Moderninu vakcinu koje su već u upotrebi je u tome što je jeftinija za proizvodnju jer se pušta na manje niskim temperaturama u odnosu na Fajzerovu koja se čuva na minus 70.

Sa odobrenjem za upotrebu, Britanija će sada krenuti sa masovnom imunizacijom stanovništva. Prednost će imati najranjivije grupe ali se očekuje da će uskoro biti vakcinisana i šira populacija.

Prva analiza vakcine pokazala je da je ona efikasna 70 posto da bi posle dve doze na volonterima ta efikasnost pala na 62 posto pa onda potom skočila na 90 posto kada bi prvo dobili pola doze a onda jednu celu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar