Velika Britanija i EU – rat zbog kobasica

Svet 02. jul. 202107:22
Podeli:
Foto: Shutterstock

Uvoz kobasica će i dalje biti dozvoljen u Severnu Irsku iz Velike Britanije nakon što se EU složila da odloži zabranu uticaja na neko britansko meso, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Problem oko pljeskavica i drugog smrznutog mesa krije se u detaljima sporazuma o Bregzitu poznatog kao Severnoirski protokol.

O kakvim kobasicama je ovde reč?

Posle Bregzita, Velika Britanija (Engleska, Škotska i Vels) više ne slede pravila EU o standardima proizvoda (koja su ista za sve zemlje na jedinstvenom tržištu EU). Ali Severna Irska to ima – delimično i zato što deli kopnenu granicu sa Republikom Irskom, članicom EU, prenosi BBC.

Prema pravilima EU o bezbednosti hrane, smrznutim mesnim proizvodima nije dozvoljen ulazak na jedinstveno tržište iz zemalja koje nisu članice, poput Velike Britanije.

To znači da slanje kobasica iz Velike Britanije u Severnu Irsku, više nije dozvoljeno.

Ipak, u januaru je uveden grej period, koji je trebao da se završi 30. juna. Međutim, sada je produžen do 30. septembra, ali još uvek nema sporazuma koji bi na duže staze rešio ovaj problem.

Velika Britanija je ranije upozorila da je spremna da ignoriše pravila ako im se ne odobri produđenje, iako ih je potpisala kada je pregovarala o Severnoirskom protokolu.

Šta je Severnoirski protokol?

Severnoirski protokol pomaže u sprečavanju kontrola duž kopnene granice između Severne Irske i Republike Irske.

Tokom pregovora o Bregzitu, sve strane su se složile da je zaštita mirovnog sporazuma u Severnoj Irskoj 1998. godine apsolutni prioritet.

Deo toga značio je zadržavanje kopnene granice otvorenom i izbegavanje nove infrastruture poput kamera i graničnih stubova.

To je bilo lako učiniti kada su Irska i Severna Irska bile deo EU, jer su automatski delile ista pravila EU o trgovini i nisu bile potrebne provere robe koja putuje iz jedne zemlje u drugu.

Međutim, nakon Bregzita potreban je novi aranžman. EU zahteva da se mnoga dobra poput mleka i jaja – pregledaju kada stignu iz zemalja koja nisu članice EU, dok nekim proizvodima uopšte nije dozvoljen ulazak.

Zbog toga su pregovarali i potpisali Severnoirski protokol. Stupio je na snagu 1. januara 2021. godine i sada je deo međunarodnog prava.

Kako to funkcioniše?

Da bi se izbegle kontrole robe duž irske granice, dogovoreno je da se neke izvrše umesto toga kada uđu u Severnu Irsku iz Engleske, Škotske ili Velsa.

Inspekcije se vrše u lukama Severne Irske i moraju da se popune carinska dokumenta. To je izazvalo kritike da je u Irskom moru efikasno stvorena nova granica.

Koja su se još pitanja pojavila?

Novi sistem je počeo klimavo, sa neizvesnim prekidima početkom godine. EU je u februaru saopštila da kontrolne tačke još uvek nisu u potpunosti operativne, a neka roba ulazi u Severnu Irsku, a da nije pravilno prijavljena.

Da bi se osiguralo održavanje zaliha, supermarketia je bilo dozvoljeno da izbegavaju tri meseca proveru proizvoda. Ovo je bilo odvojeno od grejs perioda za zamrznuto meso.

Ali u martu je Velika Britanija sama odlučila da produži ovaj grejs period za supermarkete do oktobra i najavila je jednostrane poteze kako bi olakšala trgovinu paketima i biljkama od Velike Britanije do Severne Irske.

EU je rekla da ove odluke Ujedinjenog kraljevstva krše međunarodno pravo, jer nije konsultovano. Pokrenula je pravnu akciju koja bi mogla da se završi tako da Evropski sud pravde izrekne velika kazne Velikoj Britaniji.

Šta je sa ostalm delovima Protokola?

Evropska komisija je sada preduzela dalje korake za modifikovanje primene Protokola. Dogovorila je mere za olakšavanje premeštaja pasa vodiča i stoke iz Velike Britenije u Severnu Irsku i predložila je promena zakona EU kako bi se zagarantovala isporuka lekova.

Uklanja se i potreba da britanska vozila imaju potvrdu o osiguravanju „zelene karte“ kada ih prevoze preko granice EU. Ali komisija je naglasila da ne izdaje blanko čekove i da očekuje da će se poštovati druga pravila.

Šta je sa bezbednosnim brigama?

Pored problema sa trgovinom, postoje i politička i bezbednosna pitanja. Kontrole su privremeno obustavljene u februaru, zbog onoga što je opisano kao „zlokobne“ pretnje graničnom osoblju koje kontroliše robu.

Unionisti se snažno protive proverama jer ne žele da se Severna Irska tretira drugačije od ostatka Velike Britanije. U martu je jedna grupa pisala premijeru da povuče podršku sporazumu.

Takođe je bilo niz demonstracije i protesta protiv bilo koje vrste granica u Irskom moru.

Govoreći nakon sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom 10. juna, Boris Džonson je rekao da postoji „potpuna harmonija oko potreba da se nastavi i pronađe rešenje i da se pobrinu da se poštuje sporazum iz Belfasta“.

Velika Britanija kaže da se Protokol mora primenjivati na „pragmatičan i proporcionalan“ način.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar