Većina šumskih požara u Turskoj stavljena pod kontrolu

Svet 31. jul. 202109:55
Podeli:
Požar Turska
Foto: REUTERS/Kaan Soyturk

Većina šumskih požara u Turskoj sada je pod kontrolom, dok su još pod vatrom područja na zapadu zemlje, saopštili su turski zvaničnici najavljujući istovremeno istragu o uzrocima požara.

Pročitajte još:

Agencija Anadolija prenosi da je pod kontrolu stavljeno 70 šumskih požara širom zemlje.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli objavio je na Tviteru da u gašenju požara učestvuje oko 4.000 ljudi, šest aviona, devet bespilotnih letelica, kao i helikopteri.

Govoreći o požarima u Mugli, Pakdemirli je rekao da je bilo „manjih oštećenja“ u letovalištima Marmaris i Mugla.

„Ne preti naseljima, vatra se kreće prema moru“, kazao je Pakdemirli.

Prema pisanju turskog lista Dejli Sabah, požari u Turskoj su uobičajni za ovo doba godine usled visokih temperatura, ali ovi poslednji su bili katastrofalni pošto su pričinili veliku materijalnu štetu kada su cela sela su uništena.

O uzrocima požara vode se istrage, a nadležni sumnjaju da su vatru na nekim lokacijama podmetnule pristalice Kurdske radničke partije (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najveća šteta je pričinjena oko gradova koji se nalaze u regijama Antalija i Mugla gde je vatra zapretila popularnim letovalištima. Požarom su bili pogođene i južne regije Mersin, Adana i Osmanije.

Uprava za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima (AFAD) navodi da su požari u Manavgatu pogodili 271 osobu od kojih su 73 hospitalizirane.

U požarima širom Mugle, povređeno je 49 osoba. Ssto se tiče požara u Mersinu, iz AFAD-a je navedeno da je 6.386 osoba iz okruga Ajdinčik i Silifke evakuisano na sigurna područja.

U požarima u Turskoj dosad su stradale četiri osobe.

BONUS VIDEO: Požari u Turskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar