Veći deo Teksasa ponovo ima struju, i dalje problemi s vodom

Svet 18. feb. 202120:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Ralph Lauer

Veći deo američke savezne države Teksas ponovo ima struju, ali vodosnabdevanje je i dalje problematično nakon ledenog talasa i snežne oluje koja je ove nedelje napravila veliku štetu na državnoj elektrodistributivnoj mreži. U Teksasu, bez struje je nešto manje od 500.000 domaćinstava i biznisa, što je pad u odnosu na oko tri miliona dan ranije. Međutim, zvaničnici upozoravaju da bi moglo doći do novih nestanaka struje zbog preopterećenja mreže.

U međuvremenu, ledeni talas i velike snežne padavine pogodile su i sever Merilenda i jug Pensilvanije, Konektikat, Nju Džerzi i Njujork.

Nacionalna meteorološka služba prognozirala je za danas i sutra i do 20 centimetara snežnog pokrivača u Njujorku u okolnim predgrađima i saopštila da je u Litl Roku, glavnom gradu države Arkanzas snežni pokrivač debljine 38 centimetara najveći zabeležen još od 1918. godine, prenosi AP.

Bez struje je ostalo i oko 320 hiljada domaćinstava i firmi u Lujzijani, Misisipiju u Alabami gde snežni pokrivač iznosi 10 centimetara, a ekstremno zimsko vreme odnelo je više od 30 ljudskih života.

U Teksasu je do danas bez struje bilo oko 3 miliona domaćinstava i firmi, ali je danas ta brojka smanjena na oko 500 hiljada.

U nevremenu u SAD poginulo je više od 30 ljudi, među kojima su oni koji su pokušavali da se zagreju u svojim domovima.

U području Hjustona, jedna porodica se otrovala ugljen-monoksidom u garaži. Baka i troje unučadi stradali su u požaru, dok su pokušavali da se zagreju ispred kamina.

Nevreme je ugrozilo i snabdevanje pijaćom vodom širom te države. Zvaničnici su naložili 7 miliona stanovnika – što je četvrtina populacije Teksasa – da prokuvavaju vodu, nakon što su zbog rekordno niskih temperatura zamrznute cevi i oštećena infrastruktura.

Od Minesote do Teksasa su na snazi restrikcije, da bi se smanjilo preopterećenje elektroenergetskih mreži, dok je snabdevanje vodom poremećeno u nekoliko gradova na jugu SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar