VB: Pomoć od 647 miliona dolara za filmsku i tv produkciju

Svet 29. jul. 202000:31 > 00:32
Podeli:
Foto: Shutterstock

Britanska vlada najavila je osnivanje fonda od 500 miliona funti (647 miliona dolara) za pomoć televizijskim i filmskim kompanijama za ponovo pokretanje proizvodnje, nakon što su se kompanije žalile zbog zatvaranja i nisu mogle da osiguraju finansiranje zbog pandemije koronavirusa.

Vlada je navela da će fond osiguranja biti dostupan za sve produkcijske kompanija koje imaju najmanje polovinu proizvodnog budžeta koji se troši u Velikoj Britaniji, a procenjuje se da će pokriti više od 70 posto tržišta filmske i TV produkcije, prenosi Rojters.

„Od nagrađivanih drama, do ikoničnih komedija i hvaljenih dramskih filmova, dokumentarnih filmova. Velika Britanija snima filmove i TV emisije širom sveta. Jedva čekam da gledam. Ova najava znači da ploče s klapnama kreću u akciju“, rekao je Oliver Dovden, britanski ministar kulture.

Odluka dolazi nakon višemesečnih razgovora s televizijama i filmskim industrijom i srdačno je dočekana.

„Pitanje brzog osiguranja od korona virusa postaje najveća prepreka za nezavisne proizvođace“, rekao je Ben Roberts, izvršni direktor Britanskog instituta za film, opisujući novi fond kao „zaista odličnu vest za našu produkciju, poslove i za ekonomiju“.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Vaš komentar