Vatrogasci se i dalje bore protiv požara na zapadu SAD

Svet 17. sep. 202018:59
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Vatrogasne ekipe širom tri države na američkoj zapadnoj obali i dalje se bore protiv smrtonosnih požara, koji su proizveli izmaglicu koja se proteže sve do drugog kraja zemlje - do Njujorka i prestonice Vašingtona, i čak Evrope i Meksika.

Vatrene stihije, izazvane višenedeljnim rekordno visokim temperaturama i vetrom, uništile su oko 1,8 miliona hektara zemljišta u Oregonu, državi Vašington i u Kaliforniji. U tri države je u požarima ukupno poginulo 35 osoba.

Kvalitet vazduha širom Oregona opisuje se kao „opasan“ ili „veoma nezdrav“. Vidljivost je manja od pola kilometra u nekim mestima, zbog čega su opasni uslovi za vožnju, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Desetine šumskih požara bukte u Kaliforniji, Oregonu i državi Vašington od avgusta, piše Glas Amerike.

Meteorolozi predviđaju olujno nevreme u Oregonu u četvrtak i petak, što bi moglo da pomogne vatrogascima da suzbiju požare i očisti vazduh od dima koji prekriva tu državu od izbijanja požara.

U požarima u Kaliforniji poginulo je najmanje 25 osoba, više od 4.200 kuća i drugih struktura je uništeno, a izgorelo je rekordnih gotovo 1,2 miliona hektara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar