Vatikanski muzeji se otvaraju nakon 88 dana

Svet 31. jan. 202119:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Vatikanski muzeji, među kojima i Sikstinska kapela, ponovo će od ponedeljka biti otvoreni za posetioce nakon što su zbog pandemije koronavirusa bili zatvoreni 88 dana, najduže od Drugog svetskog rata.

Posete će biti dozvoljene svim danima sem nedeljom, ali će karte morati da se unapred rezervišu, a obilazak će biti vremenski ograničen.

Dok su bili zatvoreni, u muzejima su obavljeni radovi na obnovi, uključujući čišćenje fresaka iz 5. veka u Sikstinskoj kapeli, koja obično primi šest miliona posetilaca godišnje.

Vatikanski muzej je najposećeniji muzej u Italiji. Milioni turista svake godine obilaze muzej sa željom da vide statue iz antičkog perioda i galerije.

Osnivanje muzeja se vezuje za šesnaesti vek i papu Julijusa II koji je svoju kolekciju skulptura izložio u današnjem osmougaonom dvorištu muzeja.

Buduće pape su dodatno upotpunjavale i obogaćivale kolekciju zbog čega danas posetioci mogu da uživaju ne samo u umetničkim delima kolekcije, već i u remek delima svih vremena kao što su: Sikstinska kapela, Galerija mapa, Galerija tapiserija itd.

Osim Vatikanskih muzeja, italijanske vlasti su odlučile da u ponedeljak otvore Rimski Koloseum i Forum.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar