Vašington: Protest u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova

Svet 15. okt. 202119:48
Podeli:
Bela kuća
Bela kuća; Foto: EPA-EFE/SARAH SILBIGER

U zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova u centru Vašingtona održan je protest tokom koga su se demonstranti sukobili sa policijom.

Protest je održan zbog osporavanja projekata fosilnih goriva i pozivanja na proglašenje klimatske vanredne situacije.

Uhapšeno je više ljudi, preneo je AP.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je da je grupa demonstranata uletela u hol i povredila najmanje jednog pripadnika službe bezbednosti koji je odvezen u obližnju bolnicu.

Policija i demonstranti su se sukobili ispred zgrade, a policajci su koristili tizere (pištolje koji proizvode elektrošokove) protiv nekoliko nenaoružanih demonstranata, rekla je predstavnica grupe koja je protestovala.

Ministarka unutrašnjih poslova Deb Haland otputovala je u četvrtak i nije bila u zgradi Ministarstva tokom protesta.

Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova čvrsto veruje u poštovanje i podržavanje prava na slobodu govora i mirne proteste, navela je Melisa Švarc, portparolka Halandove u saopštenju.

“Potpora glasova legalnih demonstranata jeste i biće važan temelj naše demokratije. Naša je obaveza i da svi budu bezbedni. Nastavićemo da činimo sve što možemo da deeskaliramo situaciju poštujući prava Prvog amandmana“, istakla je ona.

Dženifer Falkon, portparolka Domorodačke ekološke mreže, koalicije domorodačkih Amerikanaca i ekoloških aktivista, procenila je da je uhapšeno 50 osoba.

Bonus video: Migranti iz Haitija na američkoj granici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar