Vašington: Stav prema Rusiji utiče na integraciju Kine u svetsku privredu

Svet 13. apr 202219:20
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Američka ministarka finansija Džanet Jelen upozorila je danas da stav Pekinga prema Rusiji ugrožava "integraciju" Kine u svetsku privredu.

„Stav sveta prema Kini i njenoj želji da ima veću ekonomsku ingetraciju mogao bi biti pogođen reakcijom Kine na naš poziv za odlučno delovanje protiv Rusije“, upozorila je ministarka finansija SAD u govoru u Atlantskom savetu.

Kina je ostala saveznica Moskve uprkos invaziji Ukrajine. SAD i njihovi zapadni saveznici uveli su niz rundi ekonomskih i finansijskih sankcija protiv Rusije kao što je zamrzavanje imovine i zabrane transakcija za velike ruske banke.

Te mere treba da "primoraju Kremlj da bira između podrške svojoj ekonomiji i finansiranju nastavka brutalnog rata Putina", rekla je Jelen.

Ona je osudila zemlje i firme koje nisu prekinule trgovinske veze s Rusijom, navodeći da se one verovatno nadaju da će time što čuvaju svoje odnose sa Rusijom ispuniti prazninu koju su ostavili drugi, i dodala da takva motivacija dugoročno nije održiva.

Jelen je takođe zatražila reformu velikih svetskih ekonomskih institucija, ocenivši da rat u Ukrajini dokazuje potrebu da se savremene organizacije kao što su Međunarodni montearni fond i multilateralne razvojne banke prilagode 21. veku, u kojem su izazovi i rizici sve više svetski.

Prolećni sastanci MMF i Svetske banke biće iduće nedelje o situaciji u Ukrajini i isporuci vakcina, klimatskim merama i o podršci siromašnim zemljama, rekla je Jelen.

Bonus video: 5G u Srbiji, između Kine i Amerike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar