Vašington pozvao Peking da upotrebi svoj uticaj na Moskvu

Svet 27. jan 202222:12
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Kina, koja je javno dala podršku "razumnoj zabrinutosti" Moskve, treba da upotrebi svoj "uticaj" na Rusiju da je odvrati od napada Ukrajine, rekla je danas zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nuland.

„Pozivamo Peking da upotrebi svoj uticaj na Moskvu da je natera na diplomatiju, jer ako ima sukoba u Ukrajini to nije dobro ni za Kinu“, rekla je zamenica državnog sekretara SAD Nuland novinarima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je dodala da bi tako nešto imalo veliki uticaj na svetsku ekonomiju i na energetski sektor.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem. SAD su takođe uverene da sporni gasovod Severni tok dva koji povezuje Rusiju i Nemačku neće biti pušten u rad ako Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Nastavljamo vrlo snažne i jasne razgovore sa našim nemačkim saveznicima i hoću da budem jasna sa vama danas, ako Rusija zauzme Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Severni tok dva neće ići dalje", rekla je Nuland novinarima.

Na osnovu kompromisa postignutog prošlog leta sa Vašingtonom oko gasovoda, koji Amerikanci nisu hteli ali koji je završen, Berlin je naveo da će budućnost tog gasovoda biti na stolu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. Ali nemačka vlada nije išla toliko daleko da jasno potvrdi da gasovod neće biti pušten u rad.

Bonus video: Rusko-ukrajinska kriza: Na koju stranu staje Rusija?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar