Varnice: Putin sprema sankcije, Bajden se zaklinje na kaznu

Svet 16. apr. 202122:31 > 22:52
Podeli:
Džo Bajden i Vladimir Putin Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Posle jučerašnje odluke predsednika SAD Džozefa Bajdena, da Rusiji zbog mešanja u američke izbore na strani Donalda Trampa uvede nove sankcije i protera deset ruskih diplomata, iz Moskve je stigla poruka da "američki ambasador ode u svoju zemlju na konsultacije". To praktično znači da je ambasador SAD Džon Saliven proteran iz Moskve.

POGLEDAJTE JOŠ:

Moskva smatra da ne deli sa Vašingtonom istu viziju šta su uzajamno korisne veze dve zemlje i zato će, po rečima portparola Kremlja, predsednik Putin odlučiti koje sankcije će biti uvedene u odnosima sa SAD.

„Moskva je spremna za saradnju sa Vašingtonom, onoliko koliko saradnju sa Moskvom želi Vašington. Načelo reciprociteta nikada nije otkazano i zato sada sve zavisi od odluke šefa države“, poručio je Dimitrij Peskov.

O predlogu predsednika SAD da se na sastanku u nekoj trećoj zemlji razjasne nesuglasice, Peskov kaže da je to gotovo isti predlog sa kojim je ranije izašao Putin, ali da će odluka biti doneta tek posle pažljive analize.

Posle, kako su obe strane izjavile, relativno prijateljskog telefonskog razgovora dva predsednika, Džozef Bajden se zaklinje da će kazniti Rusiju za četiri godine ponižavanja u vreme Trampove vladavine.

„Bio sam jasan sa predsednikom Putinom. Ako Rusija nastavi da se meša u našu demokratiju, spreman sam da uvedem nove sankcije“, rekao je predsednik SAD.

On, međutim, tvrdi da su vrata za saradnju otvorena.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Tamo gde je u interesu SAD da sarađuje sa Rusijom, sarađivaćemo. Ako Rusija napada interese Amerike – odgovorićemo“, dodao je Bajden.

Istražujući razlog za sankcije, CNN je objavio da je se navodni ruski agent Konstantin Klimnik dokopao poverljivih anketa iz Trampove kampanje. To je trebalo da pomogne Trampu da bude reizabran. Tvrdi se i da je Rusija plaćala talibanima za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.

„On, Tramp, je Putinovo štene. I dalje odbija da se izjasni o ucenama za glave američkih vojnika“, kaže Bajden.

Rusija ove optužbe odbija kao običnja trabunjanja, kako je objavila Spoljnoobaveštajna služba Rusije. Uz takve optužbe čini se da je susret dva predsednika i traženje mirnog rešenja vrlo daleko.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar