Varhelji potvrdio: Radimo na rešavanju javnog duga Crne Gore

Svet 16. apr. 202122:28
Podeli:
izbori 2020
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je spremnost Evropske komisije da pomogne Crnoj Gori u pronalasku rešenja za finansijsku situaciju u kojoj se država našla zbog dugova kineskim bankama.

„Stojimo uz Crnu Goru i podržavamo njen put ka Evropskoj uniji. Istražujemo opcije sa Vladom Crne Gore i našim partnerima, kako bismo pronašli rešenje za investicione projekte ove zemlje, kao i na osiguravanju održivosti javnog duga. Želimo i da eliminišemo rizike ranijih aranžmana, poštujući politiku i finansijska pravila Evropske unije“, napisao je Varhelji na svom Tviter nalogu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić rekao je za portal Nova.rs da Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnijim uslovima. Spajić ističe da trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja.

„Izjave od strane evropskih zvaničnika se zato ne odnose na potencijalno refinansiranje, nego na pitanje novinara da li će EU preuzeti i otplatiti dugove koje su korumpirani crnogorski političari pravili u prošlosti“, rekao je Spajić.

Spajić je za Nova.rs istakao da nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer država može da finansira svoja dugovanja.

„Zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i programskom budžetu koji će rezultirati fiskalnim deficitom od Mastrihtskih tri odsto, Crna Gora je na putu potpunog finansijskog ozdravljenja“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar