Varhelji: EU radi na pomoći Crnoj Gori oko kineskog kredita

Svet 04. maj. 202116:29 > 16:36
Podeli:
Oliver Varhelji Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je u Podgorici da EU radi na tome da pomogne Crnoj Gori da se "suoči" sa kreditnim aranžmanom sa kineskom stranom oko izgradnje autoputa Bar-Boljare, te da se u tom smislu razmatraju različite opcije.

Pročitajte još:

Upitan da li EU razmatra mogućnosti reprograma crnogorskog duga kineskoj Eksim banci za izgradnju autoputa, Varhelji je novinarima rekao da EU ne otplaćuje dugove uzete kod trećih strana, te da ne misli da je to zahtev Vlade Crne Gore.

Radimo na rešenju da pomognemo Crnoj Gori da se suoči sa kreditnim aranžmamom za autoput, koji je velika prepreka Crnoj Gori. Vlada nas je zamolila za podršku i upravo to radimo. Ali nije na nama da plaćamo zajmove drugih. Ne mogu vam reći da li možemo da nađemo neke druge finansijske aranžmane. Mi to još razmatramo i u stalnoj smo komunikaciji sa vladom Crne Gore o tome“, izjavio je novinarima Varhelji posle susreta sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Evropski komesar boravi u jednodnevnoj poseti Crnoj Gori, u okviru balkanske turneje povodom dopremanja prvih od 42.000 doza vakcina Fajzer-Biontek koje će do avgusta biti isporučene Crnoj Gori.

Crna Gora se od ove godine suočava sa početkom otplate duga prema kineskoj Eksim banci, pozajmljenog za izgradnju autoputa Bar-Boljare u iznosu od gotovo milijardu dolara. Taj dug opterećuje javne finansije zemlje, koja četvrtinu nacionalnog proizvoda bazira na turizmu i uslugama, drastično pogođenim pandemijom koronavirusa.

Crnogorski javni dug iznosi 97 odsto BDP. Završetak prve deonice autoputa je nekoliko puta prolongiran, poslednji put do 30. novembra ove godine, zbog čega se u skorije vreme ne mogu očekivati prihodi od putarine.

Crnogorski zvaničnici su u više navrata negirali da su tražili od EU da preuzme otplatu duga kineskoj strani, ali ne i zahtev za pomoć u refinansiranju tog kreditnog aranžmana. Vlada tvrdi da Crna Gora može da servisira dug i ratu kredita kineskoj strani, koja godišnje iznosi između 65 i 67 miliona evra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar