Vapaj brazilskih lekara: Ovo je najgora kriza u istoriji

Svet 17. mar. 202115:55 > 16:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA/Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazil doživljava istorijski kolaps svog zdravstvenog sistema, jer jedinice za intenzivnu negu u bolnicama ostaju bez kapaciteta, upozorio je vodići zdravstveni institut Fiokruz.

PROČITAJTE JOŠ:

Kovid-19 jedinice u svim osim u dve od 27 brazilskih država, imaju popunjenost svojih kapaciteta od oko 80 odsto, prenosi BBC.

U državi Rio Grande do Sul uopšte nema dostupnih kreveta za intenzivnu negu. Upozorenje je usledilo kada je zemlja zabeležila najveći dnevni broj smrtnih slučajeva, sa 2.841 osobom koja je preminula u roku od 24 sata. Ta cifra predstavlja veliki skok od 10. marta.

„Izuzetno kritično“

U izjavi Fiokruz je istakao da je situacija izuzetno kritična u celoj zemlji.

„Analiza naših istraživača sugeriše da je to najveći kolaps bolnice i zdravstvene službe u istoriji Brazila“, stoji u izjavi.

Zdravstveni zvaničnici u najmnogoljudnijoj brazilskoj državi Sao Paulu, koji je takođe zabeližio rekordnu smrtnost, pozvali su novog ministra zdravlja da razmotri nametanje nacionalne blokade.

Marselo Kjueiroga koji je zvanično biti imenovan za ministrar u sredu, četvrta je osoba na toj funkciji od početka pandemije.

Posao mu je u ponedeljak dao brazilski predsednik Žair Bolsonaro, koji se suočio sa kritikama zbog toga kako je upravljao pandemijom.

Bolsonaro se protivi merama karantina koji su uveli guveneri brazilskih država, tvrdeći da bi kolateralna šteta u ekonomiji bila gora od efekta samog virusa.

Preti zaključavanje?

U obraćanju medijima u utorak, gospodin Kjueiroga je pozvao Brazilce da nose maske i peru ruke, ali je prestao da podržava zaključavanje i mere socijalnog distanciranja.

Kardiolog je rekao za CNN Brazil iako se zaključavanja koriste u ekstremnim situacijama, da to ne može da bude politika vlade.

To je naišlo na snažan odgovor Žuona Gabardua, šefa Sao Paulove hitne službe za Kovid-19.

Oglašavajući se na Tviteru, on je rekao privatne bolnice traže prostor u javnom zdravstvenom sistemu zbog potražnje za krevetima za intenzivnu negu.

„Kada on (Kjueiroga) preuzme dužnost, suočiće se sa najgorim brojevima u pandemiji. Predlog: ne zauzimajte stav protiv nacionalne blokade“, napisao je.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je dosledno umanjivao opasnost od koronavirusa, a prošle nedelje je poručio ljudima da „prestanu da kukaju“ zbog Kovida-19.

Brazil je na drugom mestu po broju zaraženih, odmah iza SAD. Država je registrovala više od 11,6 miliona infekcijai 282.000 smrnih slučajeva od početka pandemije.

Najnoviji talas se pripisuje širenju veoma zaraznih varijanti koronavirusa. Vlada se takođe suočila sa kritikama zbog spore vakcinacije. Do sada je 4,6 odsto stanovnika dobilo najmanje jednu dozu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar