Vanredna situacija u Češkoj, zabranjeno napuštanje okruga

Svet 26. feb. 202123:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češka vlada uvela je večeras ponovo vanrednu situaciju zbog pandemije virusa korona koja se otela kontroli i odlučila da pooštri mere, zatvori Čehe na tri sedmice u okruge gde žive, zatvori škole, obdaništa i skrati spisak radnji koje ostaju otvorene.

Vanredna situacija biće na snazi do 28. marta, a vlada će pokušati da još smanji kontakte i mobilnost ljudi, pre svega tako što je naredila da naredne tri nedelje Česi ne napuštaju okrug u kome žive, osim zbog posla, odlaska lekaru ili hitno neophodnog obilaska porodice.

„Sve mere imaju jedini cilj da okrenu trend krive zaraženih i hospitalizovanih koja raste, pre nego što bude kasno. Mere su stroge, ciljane i oročene. Cilj nije da šikaniramo ali policija će biti vidljiva. Verujemo da će većina građana imati razumevanja i ostaće kod kuće. Izlazak zbog sporta i u slobodno vreme moguć je samo na teritoriji opštine“, kazao je nakon sednice vlade šef Centralnog kriznog štaba i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Česi će morati policiji da pokažu potvrdu od poslodavca ako napuštaju okrug poslom, u drugim nužnim slučajevima pisanu izjavu kuda idu i zašto a policiji ako bude potrebno može da pomogne i oko 5.000 vojnika.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Čak i kada ove mere budu efikasne naredne sedmice možemo da očekujemo priraštaj od 20.000 novozaraženih dnevno. Ukoliko bude potreba iskoristićemo ponudu pomoćio iz inostranstva. Od 1. marta u naseljima napolju biće obavezna maska nivoa zaštite FFP2 ili hirurška maska, u radnjama, javnom prevozu ili na poslu maska nivoa zaštite FFP2“, kazao je ministar zdravlja Jan Blatni.

Od 1. marta vlada zatvara sve škole i obdaništa a skratila je i spisak radnji koje mogu da budu otvorene samo na najnužnije potrebe.

„Restrikcije ne važe za industriju ali uključujemo preduzeća u testiranje zaposlenih i za nekoliko dana testiranja radnika biće obavezna“, kazao je ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

Premijer Andrej Babiš apelovao je večeras na Čehe koji su već frustrirani i besni zbog haotičnih koraka vlade od jesenjeg talasa pandemije kovid-19 i masovno krše mere, da pokušaju da vrate onu solidarnost iz prvog talasa u proleće prošle godine kada su svi poštovali mere.

„Želimo da se svi vratimo godinu dana natrag i ponašamo isto. Ako to ne uradimo ceo svet će videti Bergamo u Češkoj jer naš zdravstveni sistem neće biti u stanju da to izdrži. Svestan sam da je naša vlada napravila puno grešaka ali želimo da nam date još jednu šansu da zajedno izdržimo te tri sedmice, zaustavimo virus i vratimo se normalnom životu“, rekao je premijer Babiš.

U Češkoj je vanredna situacija na snazi od 5. oktobra, a iako je u lokdaunu od 28. decembra u februaru zemlja je ponovo najgora u Evropi po broju novozraženih za poslednji sedam dana a druga najgora po broju preminulih iza Slovačke.

Opozicija je danas u parlamentu optužila vladu da je ona dobrim delom kriva za čak 19.999 preminulih, uz opasku da bi parlament, kada bi svakoj žrtvi pandemije kovid-19 u Češkoj bila odata pošta minutom ćutnje, ćutao čitavih 14 dana.

Razlog alarmantnog porasta priraštaja novozaraženih i pacijenata na intenzivnoj nezi toliko da je bolnicama ostala svega 14 odsto kapaciteta za najteže kovid-19 pacijente jeste između ostalog širenje britanske mutacije virusa korona, spora vakcinacija i odbijanje oko 40 odsto Čeha da poštuju mere, jer 76 odsto nacije prema poslednjoj anketi za Svetsku zdravstvene organizaciju veruje da vlada nema pojma šta radi i kako da zaustavi epidemiju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar