Vanbračna ćerka belgijskog kralja dobila titulu princeze

Svet 02. okt. 202014:52 > 15:04
Podeli:
Foto: ERIC LALMAND / AFP / Profimedia

Umetnica Delfine Boel uspela je, posle sedmogodišnje pravne borbe, da dokaže da je ćerka bivšeg belgijskog kralja Alberta II i izbori se za pravo da je priznaju kao princezu.

Apelacioni sud u Briselu presudio je da Boel (52) ima prava na očevo prezime i da će se od sada zvati Delfine Saksen-Koburg-Gota, princeza Belgije, rekao je njen advokat.

Pročitajte i:

Njeno dvoje dece, Žozefin i Oskar, takođe će biti priznati kao princeza i princ Belgije.

Bivši belgijski kralj Albert II konačno je u januaru ove godine priznao da je otac Delfine Boel, nakon što je više od decenije osporavao njen zahtev za priznavanjem očinstva.

Delfinina majka, baronesa Sibil de Selis Lonšam, tvrdi da je sa Albertom bila u vezi dugoj 18 godina pre nego što je proglašen za kralja. Baronesa Lonšam kaže da je njena veza sa tadašnjim princom Albertom trajala od 1966. d1984. godine i da je Albert bio prisutan u životu njihovog deteta.

Delfine Boel je prvi put rekla da je kralj Albert II njen biološki otac u jednom intervjuu 2005. godine. Međutim, ona svoja prava na sudu nije zatražila sve do 2013. godine, kada je njen otac abdicirao, čime je izgubio pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Komentari

Vaš komentar