Valentin Incko odao poštu srebreničkim žrtvama

Svet 09. jul. 202021:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik Valentin Incko odao je poštu srebreničkim žrtavama koje će biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, saopšteno je iz OHR-a. 25. godišnjica genocida u Srebrenici održaće se u Potočarima 11. jula uz mere protiv pandemije. Sahrana, komemoracija i druge manifestacije biće upriličene u uslovima zaštite od pandemije koronavirusa.

Kombiji s tabutima (nadgrobnim spomenicima) devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici prolazili su danas kroz Sarajevo, tačnije pored zgrade Predsedništva BiH, gde su ih s tugom dočekali brojni građani, predstavnici bh. vlasti i visoki zvaničnici, među kojima je bio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko.

Kolona je jutros krenula iz Visokog i nakratko zastala pred zgradom Predsedništva BiH u Sarajevu da bi u toku dana stigla u nekadašnju fabriku akumulatora koja se sada nalazi u sklopu Memorijalnog centra u Potočarima.

25. godišnjica genocida u Srebrenici uz mere protiv pandemije

 

U Potočarima kod Srebrenice 11. jula biće sahranjeni posmrtni ostaci devet žrtava. Sahrana, komemoracija i druge manifestacije biće upriličene u uslovima zaštite od pandemije koronavirusa.

Zbog pandemije su posebnom režimu prilagođene sve ovogodišnje manifestacije, uključujući komemoraciju koja će 11. jula biti upriličena u dve prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih te puštanjem snimljenih video poruka svetskih državnika i drugih zvaničnika. „Komemoracija će brojati dva puta po 50 ljudi i te će dve grupe biti fizički odvojene u dve hale. U pripremi ovogodišnje manifestacije uputili smo pisma na 64 adrese predsednicima i šefovima vlada mnogih država i raznim organizacijama“,najavili su organizatori.

Prethodnih godina u Potočarima se, u vreme obeležavanja godišnjica genocida u Srebrenici, u proseku okupljalo od 25.000 do 50.000 ljudi. Organizatori tvrde da će zbog pandemije koronavirusa ove godine taj broj biti znatno manji, ali da poruke mira i upozorenja ostaju iste – da se nikome i nikada više ne ponovi zločin genocida kakav su Vojska i policija Republike Srpske počinile nad Bošnjacima „Zaštićene zone“ Ujedinjenih nacija Srebrenica, jula 1995. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar