Vakcinisani vernici u Meki se mole bez razmaka, ukinuta obavezna distanca

Svet 17. okt. 202116:54
Podeli:
Meka, džamija, vernici
Foto: Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Vakcinisani vernici su danas, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa, mogli da se mole rame uz rame u Velikoj džamiji u Meki, nakon što su vlasti Saudijske Arabije ukinule meru poštovanja obvezne fizičke distance.

Pročitajte još:

Velika džamija u Meki najvažnije je sveto mesto islama i pre početka pandemije u njoj su molili milioni muslimanskih vernika.

No potom su uvedene mere kojima je pristup džamiji bio ograničen, a poslednjih nekoliko meseci mere su postupno ublažavane, posebno za vakcinisane.

„Prostor Velike džamije sada se može u potpunosti koristiti, ali zaposleni, vernici i turisti moraju u svakom trenutku da nose zaštitne maske“, stoji u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Odluka se primenjuje za sve potpuno vakcinisane protiv koronavirusa, dodaje se u saopštenju.

Meka, džamija, vernici
Foto: Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Punim će kapacitetom u celoj zemlji sada moći da radi i javni prevoz, restorani, bioskopi…, a na otvorenom više nije obvezno nošenje zaštitnih maski.

U Velikoj džamiji i oko nje uklonjene su linije iscrtane na tlu koje su označavale propisanu distancu. Kaba, crna kockasta građevina, glavno islamsko svetište i hodočasničko odredište u Meki, vernicima će i dalje ostati nedostupno.

BONUS VIDEO: Molitva za zdravlje Joanikija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar