Vakcine koje su spasile svet: Najjače oružje koje čovek ima

Svet 27. mar. 202121:28
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kraj pandemije koronavirusa koja je odnela gotovo tri miliona života i okrenula naglavačke ceo svet, počeo je da se nazire sa pojavom prvih vakcina protiv kovida 19. Svet, šokiran bolešću koja ne bira žrtve, uložio je ogromna sredstva u razvoj vakcina kako bi se život ponovo vratio u "normalu". Brzi razvoj vakcina - manje od godinu dana od početka pandemije - probudio je sumnje kod nekih u efikasnost vakcine ali i medicine. Pre nego što se vratimo u srednji vek, ne bi bilo zgoreg prisetiti se nekih bolesti koje su iskorenjene baš zahvaljujući vakcinama.

Različite vakcine imale su različit put nastanka i testiranja, ali su pomogle da se iskorene neke od najopakijih bolesti tog doba, od variole, preko dečje paralize do besnila.

Velike boginje (variole) uspešno su iskorenjene zahvaljujući vakcini a virus ove bolesti danas ne cirkuliše u populaciji i čuva se u samo dve laboratorije u SAD i Rusiji.

Vakcinu protiv velikih boginja razvio je 1796. godine Edvard Džener i to je prva uspešno razvijena vakcina. Džener je vakcinu otkrio slučajno – primetio je da mlekarice koje su po koži trljale gnoj iz rana krava obolelih od srodnog virusa kravljih boginja ne obolevaju od variole.

 

Besnilo koje se obično prenosi ujedom zaražene životinje može se sprečiti gotovo 100 odsto vakcinom. Prva vakcina protiv besnila razvijena je 1885. godine, razvili su je Lui Paster i Emil Ru, a poboljšana verzija se pojavila 1908. godine. Devetogodišnji Jozef Meister koga je ujeo besan pas je prvi primio vakcinu u 12 doza i poživeo je do 1940. Sa druge strane, do danas ne postoji osoba koja je izlečena od besnila.

Rak grlića materice, jedan od vodećih uzročnika smrti od karcinoma, nastaje najčešće kao posledica humanih papiloma virusa (HPV). Postoji vakcina koja može da spreči infekciju visokorizičnim tipovima HPV-a i vrlo uspešno spreči ne samo rak grlića materice već i analni rak, vaginalni rak kao i rak grla.

Tuberkuloza, bolest koja je do skoro bila gotovo iskorenjena zahvaljujući BSG vakcini, danas se ponovo pojavila. Isti slučaj je i sa rubeolama.

Dečja paraliza ili poliomijelitis je bolest koja se javlja u detinjstvu i ostavlja trajne posledice a može da bude sprečena primenom vakcine.

Veliki kašalj ili pertusis takođe se sprečava vakcinom, kao i male boginje ili morbili. Čuvena i sada među antivakserima osporavana MMR vakcina (Mumps-Morbili-Rubela) u poslednje vreme se sve više izbegava što znači da možemo uskoro da očekujemo novu epidemiju malih boginja.

Tetanus ili „zli grč“ nastaje unosom urzočnika u ranu. Oni koji su videli/čuli „zli grč“ kod obolelog kažu da su misišne kontrakcije toliko glasne da zvuče kao da se sve kosti u telu lome odjednom. Tetanus se izbegava vakcinacijom.

Nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna, posledica ima i oprez nikad nije na odmet, ali su vakcine i medicina spasili svet – više puta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar