Vakcine Fajzer mogu da se skladište i na višim temperaturama

Svet 19. feb. 202119:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL MAXPPP OUT

Prema novim istraživanjima američkih regulatora, vakcine kompanije Fajzer u budućnosti se neće morati skladištiti na ekstremno niskim temperaturama, što će znatno doprineti lakšoj distribuciji ove vakcine u zemljama širom sveta. Do sada je veliki problem za većinu država predstavljalo skladištenje te vakcine za koju su se trebali osigurati zamrzivači koji će i tokom transporta vakcine održavati na temperaturi od minimalno - 60 stepeni Celzijusa.

Novi podaci o stabilnosti vakcina koje su kompanije dostavile američkim regulatorima, pokazali su kako se doze vakcina ove kompanije mogu držati u normalnijim uslovima u zamrzivačima na od -15 do -20 stepeni Celzijusa do dve nedelje.

Ovakve uslove većina država može znatno lakše osigurati u odnosu na dosadašnje skladištenje vakcina, zbog čega su države morale osigurati posebne zamrzivače koji će držati vakcine na – 60, pa sve do – 80 stepeni Celzijusa.

Ugur Sahin, izvršni direktor kompanije Biontek, rekao je da će novi rezultati o stabilnosti vakcina na mnogo višim temperaturama omogućiti državama znatno veću fleksibilnost kada je reč o nabavci Fajzerovih vakcina.

Takođe, Sahin je naglasio kako Fajzer i dalje nastavlja istraživanja kako bi u budućnosti transport vakcina bio još lakši.

Iako je vakcina kompanije Fajzer među prvim dobila dozvolu za korišćenje u Velikoj Britaniji, SAD-u i Evropskoj uniji, veliki problem za većinu država predstavljalo je skladištenje vakcina za koje su se trebali osigurati zamrzivači koji će i tokom transporta vakcine održavati na temperaturi od minimalno -60 stepeni Celzijusa.

Foto: EPA-EFE/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT

Pored toga što države nisu mogle da osiguraju dovoljan broj ovakvih zamrzivača, kritiku Fajzeru uputili su i dobavljači i međunarodni distributeri koji su takođe izjavili kako ne mogu da osiguraju dovoljan broj ovakvih zamrzivača putem kojih bi se transportovale vakcine.

Vakcine drugih kompanija kao što su Moderna, AstraZeneka i ruski Sputnjik, do sada su bile u prednosti bar kada je reč o samom transportu i skladištenju.

Prema zvaničnim podacima, vakcine kompanije AstraZeneca, kao i ruski Sputnjik, mogu se držati na tzv. regularnim temperaturama frižidera. S druge strane, vakcina kompanije Moderna šest meseci može se čuvati na temperaturi od -20 stepeni Celzijusa, što su takođe uslovi koje države mogu mnogo lakše osigurati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar