„Vakcine Fajzer će kasniti najviše do nedelju dana“

Svet 16. jan. 202117:44
Podeli:
Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Američka kompanija Fajzer, koja je u saradnji sa nemačkom laboratorijom BioNTek osmislila vakcinu protiv covid-19, danas je predstavila "plan" koji bi trebalo da dozvoli da najavljeno odlaganje isporuke vakcine bude ograničeno na nedelju dana.

„Fajzer i BioNTek razvili su plan koji će im omogućiti da povećaju proizvodne kapacitete za Evropu, kao i da isporuče znatno veći broj doza vakcine u drugom kvartalu“, navele su dve kompanije u zajedničkoj izjavi.

Zemlje EU koje su naručile vakcinu Fajzer strahuju da bi isporuke doza mogle stići sa zakašnjenjem od „tri do četiri nedelje“.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen rekla je u Lisabonu da ju je Fajzer uverio da će na vreme isporučiti predviđene doze za prvi kvartal.

„Razgovarala sam sa izvršnim direktorom kompanije koji mi je potvrdio da će doći do kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom kvartalu primiti predviđenu količinu doza“, rekla je fon der Lajen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom.

Iz kompanije Fajzer su saopštili da će se „počev od 25. januara vratiti na prvobitni raspored isporuke za zemlje Evropske unije, a od 15. februara će povečati isporuku“.

„Da bismo to realizovali, moramo da primenimo određene promene u proizvodnom procesu“, dodaje se u saopštenju.

Fajzer je počeo da isporučuje vakcine Evropskoj uniji krajem decembra i tvrdio je da će biti ispoštovani svi rokovi i dinamika, da bi kompanija u petak neočekivano saopštila da mora znatno da smanji isporuke.

Kako je navedeno, razlog su radovi u fabrici u Belgiji, nakon čijeg će završetka, što se očekuje početkom feruara, proizvodnja vakcine biti povećana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar