Vakcina protiv korone besplatna za Norvežane

Svet 13. okt. 202016:44 > 16:51
Podeli:
Foto: Shutterstock

Norveška će svojim državljanima besplatno obezbediti vakcinu protiv koronavirusa (kovid-19) kada postane dostupna, saopštile su danas vlasti, navodeći da će to postati deo nacionalnog programa vakcinacije u zemlji.

Norveška, koja je deo jedinstvenog evropskog tržišta, ali nije članica Evropske unije, saopštila je u avgustu da će dobiti pristup vakcinama koje EU dobija putem ugovora sa farmaceutskim kompanijama.

Pročitajte još:

„Želimo da što više ljudi dobije ponudu da primi bezbedne i efikasne vakcine. Zbog toga će vakcinacija biti besplatna“, izjavila je premijerka Erna Solberg, prenosi Rojters.

Švedska, koja je članica EU, kupiće više vakcina nego što je potrebno, a zatim će ih prodati Norveškoj.

„EU je do sada sklopila sporazume sa tri različita proizvođača vakcina i pregovara o sporazumima sa nekoliko drugih proizvođača. Norveška je obuhvaćena ovim sporazumima putem sporazuma o preprodaji sa Švedskom“, navodi se u saopštenju vlade.

Norveška je takođe deo Kovaksa, globalnog plana za distribuciju vakcina protiv kovid-19, koju podržava Svetska zdravstvena organizacija, kojoj se pridružila 171 država, uključujući Kinu, ali ne i SAD i Rusija.

Cilj programa je da ponudi jednak pristup vakcinama protiv kovid-19 i za bogate i za siromašne zemlje. Učesnici uključuju oko 76 bogatih, samofinansirajućih zemalja.

Kovaks zajedno predvode SZO, savez GAVI vakcina i “Koalicija za inovacije i spremnost protiv epidemija” (CEPI). Norveška je veliki donator i za GAVI i za CEPI, čije se sedište nalazi u Oslu.

Kovaks je formiran sa ciljem da odvrati nacionalne vlade od gomilanja kovid-19 vakcina i stavljanja fokusa na prioritet vakcinisanja rizičnih grupa u svakoj zemlji.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar