Vakcina ili otkaz: 120.000 radnika moralo je da bira, ovo je rezultat

Svet 27. okt. 202112:28
Podeli:
Vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

"Tajson fuds", američki gigant mesne industrije, ubedio je više od 96 odsto svojih radnika da se vakcinišu. Zvuči kao sjajan primer odgovornosti ljudi koji rade u prehrambenoj industriji i time direktno utiču na živote milioni ljudi, ali nije baš sve tako kao što izgleda.

PROČITAJTE JOŠ:

Kompanija „Tajson“ saopštila je će zaposleni koji se ne vakcinišu pre 1. novembra, roka koji je menadžment odredio, biti optušteni, ali da će moći da se vrate na posao ukoliko se predomisle i vakcinišu.

„Želeo bih da kažem onima koji nisu vakcinisani – ovo je vaš izbor i mi poštujemo taj izbor. Ako se predomislite i želite da se ponovo pridružite ‘Tajsonu’ – obavestite nas. Naša vrata su otvorena“, rekao je predsednik i izvršni direktor Doni King.

Kompanija sa sedištem u Springdejlu u Arkanzasu, koja zapošljava 120.000 radnika, 3. avgusta objavila je da je vakcinacija obavezna i do kog roka radnici moraju da prime cepivo ako žele da zadrže svoje radno mesto. U tom trenutku u kompaniji je oko 50 odsto radnika bilo vakcinisano. Nakon objave menadžementa, broj vakcinisanih rapidno raste. Kako je saopšteno, skoro se udvostručio. Sada je 96 odsto od 120.000 zaposlenih vakcinisano, prenosi Fortune.com.

„Ovo je neverovatan rezultat – ne samo za našu kompaniju već i za vaše porodice i naše zajednice širom sveta“, rekao je predsednik i izvršni direktor „Tajsona“, Doni King u poruci zaposlenima u utorak.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Portparol Geri Mikelson rekao je da je veoma mali broj zaposlenih napustio kompaniju zbog obavezne vakcinacije.

Mesna industrija u SAD teško je pogođena pandemijom u proleće 2020. godine, kada je virus ušao u fabrike za pakovanje mesa i primorao na privremeno zatvaranje mnogih hala i proizvodnih pogona, jer se veliki broj radnika razbolelo ili su morali u karantin.

Ujeidnjeni sindikat prehrambenih i komercijalnih radnika saopštio je da su najmanje 132 njegova člana umrla od virusa, a oko 22.400 je bilo zaraženo ili izloženo virusu.

King je rekao da je „Tajson“ primetio značajan pad broja slučajeva virusa u svojim radnim jedinicama nakon što se veći broj radnika vakcinisao.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

„Tajson“ ostaje jedina velika kompanija u industriji pakovanja mesa koja zahteva vakcinaciju. Drugi mesni giganti oslanjaju se na napore da podstaknu radnike na vakcinaciju.

Sindikat je pohvalio „Tajsonov“ napredak u vakcanciji jer uz obaveznu vakcinaciju došao i dogovor da se svim zaposlenima u kompaniji obezbedi 20 sati plaćenog bolovanja.

BONUS VIDEO: Dr Jovanović objašnjava vezu između vakcine protiv korone i neplodnosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar