Odobrena fazjer vakcina u EU

Svet 21. dec. 202015:22 > 15:58
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Jacob King

Evropska agencija za lekove (EMA), odnosno njeno Povereništvo za humane lekove, danas je odobrilo prvu vakcinu protiv covida-19 u Evropskoj uniji. Reč je o vakcini koju su proizveli američka kompanija Fajzer i nemačka BioNTek.

„Posao smo obavili za samo 11 nedelja. Inače nam za to treba godinu dana“ objavili su danas na pres konferenciji iz Nuačnog odbora EMA-e.

Pročitajte još:

Euronews navodi kako nakon odobrenja EMA, sada nema nikakvih prepreka da širom zemalja Evropske unije krene distribucija vakcina, ali poslednju reč ima Evropska Komisija. Ipak, predsednica EK Ursula fon der Lejen poručila je kako će Komisija delovati vrlo brzo pa će odluka biti donesena već večeras:

Kako je ranije objavljeno, vakcinacija u zemljama EU kreće 27., 28. i 29. decembra.

Iako iz EMA tvrde kako su posao odradili u rekordnom roku, ta se agencija proteklih nedelja našla na udaru kritika zbog toga što im za postupak odobrenja treba previše vremena. Njihovo odobrenje došlo je tri nedelje nakon što je ista vakcina već odobrena u Velikoj Britaniji, gde je vakcinacijaa već počela.

Euronews objašnjava kako se EMA odlučila za ovakav pristup jer nije htela da vakcina bude odobrena po hitnom postupku, što bi značilo da je odobrena samo na kraće vreme. Na ovaj način, vakcina je trajno odobrena i proverena po svim parametrima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar