Uznemirujuć snimak: Ruski vojnici hladnokrvno ubijaju dva nenaoružana civila

Svet 12. maj. 202210:36 > 10:5615 komentara
Podeli:
Foto: Surveillance video/CNN

Ruski vojnici ubili su dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon sukoba u predgrađu ukrajinske prestonice Kijeva.

CNN je došao do snimka sa nadzornih kamera, a ukrajinski tužioci ovaj slučaj već predstavljaju kao ratni zločin. Oba civila su poginula nakon pucnjave koja je u suprotnosti sa ratnim pravilima koja zabranjuju gađanje civila.

CNN je identifikovao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija porodica ne želi da bude imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac (68), deka koji je radio kao noćni čuvar. Njegova ćerka Julija kaže da da snimak čuva da bi jednog dana pokazala svojoj deci kako ne bi zaboravili kakva je bila ruska invazija.

„Oni su dželati. Užasno je jer je moj otac bio civil, imao 68 godina, miran nenaoružan čovek“, rekla je ona za CNN.

Ubistvo je snimljeno iz više uglova

Snimci ubistva pokazuju prvi pokušaj Rusije da zauzme Kijev u martu. Na glavnom putu ka prestonici, borbe su bile žestoke, dok su se ukrajinske snage borile protiv ruskih trupa, kako bi zaustavile njihove napredovanje.

Ali ono što se dogodilo ispred salona automobila 16. marta nije bila borba vojnika ili borba vojnika i naoružanih civila.

Snimak koji je verifikovao CNN, sastavljen je od brojnih snimaka sa kamera oko objekta.  Pet ruskih vojnika pokušava da upadne u salon automobila pucajući na brave i razbijajući staklo.

Kako vlasnik prilazi podignutih ruku, oni ga zaustavljaju i traže mu oružje. Zatim dolazi Pljac, koji je takođe pretresen. Čini se da je došlo do nekog razgovora među njima, pre nego što se vojnici okrenu i dva civila počnu da se vraćaju do svog stražarskog mesta.

Tada najmanje dva vojnika prilaze muškarcima i otvaraju vatru. Obojica padaju na zemlju.

CNN je tražio od ruskog ministarstva odbrane komentar, ali ga nije dobio. Najviši ukrajinski tužilac je rekao da incident opisuje kao ratni zločin.

Pored hladnokrvnog ubistva, kamera su snimile i kako ruski vojnici preturaju po fiokama u salonu automobila.

Deka pokušao da se spase

Dok su vojnici pretresali sve što im je palo pod ruku, Pljac je još bio živ. Na snimku se vidi kako sa mukom ustaje, vezuje nešto oko butine kako bi zaustavio krvarenje i odlazi nazad na svoje stražarsko mesto. Tamo telefonom zove pomoć.

PROČITAJTE JOŠ:

Taj poziv je došao do dobrovoljaca koji su krenuli da ga spasu, razmenujući rafale sa ruskim snagama, dok su se borili da dođu do njega.

Na snimku se vidi kako se Pljac srušio dok su Ukrajinci stigli do njega. Umro je ispred svog stražarskog mesta.

Civilni komandat dobrovoljaca je rekao da su i Pljac i vlasnik salona bili upozoreni da su Rusi sve bliže, ali da su odabrali da ostanu. Jedan od ukrajinskih boraca je rekao da je ovaj događaj izazvao mržnju prema ruskim vojnicima koji su ubijali bez razloga.

"Ovo je ratni zločin. Ako postoji kakva mogućnost da ih uhvatimo, mislim da zaslužuju smrtnu kaznu", rekao je.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar