Smanjuje se razlika: Opoziciji 41 mandat, vlasti 40

Svet 30. avg. 202023:59 > 31. avg. 2020 01:21
Podeli:

Dobrodošli u live blog nova.rs o parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori, koji su održani danas.

U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori na kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih partija. Lokalni izbori se održavaju u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. Prema poslednjim anketama, najveću podršku ima DPS predsednika Crne Gore Mila Đukanovića – oko 35 odsto birača, a za njim su dve opozicione koalicije – prva je „Za budućnost Crne Gore“ čiji je nosilac prof. Zdravko Krivokapić, a predvođena je Demokratskim frontom – oko 24,7 odsto (Demokratski front čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokret za promjene Nebojše Medojevića, Demokratska narodna partija Milana Kneževića, Prava Crna Gora Marka Milačića, Socijalistička narodna partija).

Druga opozicina kolona je „Mir je naša nacija“ na čelu sa Demokratama Alekse Bečića, Demosom, Partijom penzionera i Novom ljevicom, ima oko 16 odsto. Koalicija „Crno na bijelo“ koju predvodi URA Dritana Abazovića ima oko 6,6 odsto i ona se uglavnom smatra „prelomnim tegom“ na vagi koji će odlučiti koja koalicija će imati većinu. (istraživanje CEDEM 5-12 avgust 2020.)

Usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti izazvalo je u Crnoj Gori političke tenzije i sukobe između SPC i državnih institucija što je uzrokovalo višemesečne protestne litije vernika SPC.

Kada je u pitanju ocena rada Nacionalnog koordinacinog tijela (NKT) za zarazne bolesti, samo 11,8 odsto smatra da NKT radi veoma dobro, dok 44,8 odsto smatra da rade uglavnom ili veoma loše.

01:00 – (VIDEO) Slavlje ispred Hrama, Amfilohije dočekao Krivokapića

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić došao je u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde ga je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prema trenutnim projekcijama, nakon skoro 93 odsto obrađenog uzorka, koalicija “Za budućnost Crne Gore”, zajedno je sa koalicijama “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” osvojila većinu mandata u crnogorskom parlamentu na današnjim izborima.

00:30 – Đukanović: Sa tradicionalnim partnerima imamo 40 mandata

Predsednik Crne Gore i DPS Milo Đukanović rekao je večeras da je ta partija na parlamentarnim izborima, prema 90 odsto obrađenog uzorka, osvojila 145.000 glasova i 30 mandata.

“Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori i na ovim izborima, kako u pogledu osvojenih glasova, tako i mandata”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u izbornom štabu DPS-a.

Ono što je u ovom trenutku jasno jeste da sa partnerima imamo 40 mandata“, istakao je on i dodao da borba za većinu poslaničkih mesta još traje.

Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:Screenshot/RTCG/SAT

00:13 – Abazović: Dobili smo mafiju bez novca, srećna vam sloboda

Dritan Abazović, nosilac liste koalicije „Crno ma bijelo“, koja je prema 92 odsto obrađenog uzorka osvojila četiri mandata, poručio je da su 30 godina čekali da se smeni vlast, i da iako mnogi nisu verovali, dočekali su pobedu na izborima. “Oni koji su glasali DPS nisu neprijatelji države, svi su dobrodošli na pravu stranu istorije”, kazao je Abazović

On je poručio da će formirati ekspertsku vladu, te da su građani zaslužili slobodu.

Dritan Abazovic
Dritan Abazović Foto:N1

00:00 – CeMI: Najnovije projekcije rezultata parlamentarnih izbora.

Prve projekcije mandata na 93.3 odsto obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno. Na osnovu 93.3 odsto uzorka, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 35 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32.6 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12.5 odsto, „Crno na bijelo“ 5.7 odsto, Socijaldemokrate 4.2, Bošnjačka stranka četiri odsto, SDP – Jaka Crna Gora 3.1, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.3 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

23:40 – CeMI: Raspodela mandata na osnovu 89% obrađenog uzorka

 

23:25 – Krivokapić: Desila se sloboda, počinje novi dan u slobodnoj Crnoj Gori

„Desila se sloboda. Nakon 31 godine jedne apsolutne vlasti moralo se desiti i ovo. Ako pogledamo rezultate takvi su da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svim ostalim“, kazao je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić.

„Naravno to su tri koalciije koje su prirodni opozicioniari i oni će učiniti sve da će graditi budućnost za sve podjednako, a ne da imamo prvorazredne, drugorazredne i trrećerazredne. Ruka pomirenja treba da bude osnov našeg suživota. To nudimo svima. Sve nacionalne stranke da priđu pobjedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas. Molim sve građane da ostanu kući, da ne nasjedaju na moguće provokacije“, reka je Krivokapić

Zdravko Krivokapić
Foto: Printscreen/YouTube/Univerzitet Crne Gore

23:00 – Vučić: Opozicija u Crnoj Gori napravila “veliki rezultat“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na osnovu prvih preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nesumnjivo da je Demokratski front, odnosno lista „Za budućnost Crne Gore“ napravila „veliki rezultat i pomak“, ali da treba sačekati konačne rezultate.

Vučić je u izjavi medijima na Bledu rekao da će čestitati pobednicima “ko god to bio na izborima u Crnoj Gori”.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Pink

22:45 – CeMI: Najnovije projekcije rezultata parlamentarnih izbora

Prve projekcije mandata na 88.4 obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 28, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Na osnovu 88.4 odsto uzorka, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,8 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32.7 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12.5 odsto, „Crno na bijelo“ 5.7 odsto, Bošnjačka stranka 4.1 odsto, Socijaldemokrate 4.2, SDP – Jaka Crna Gora 3.1, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.5 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto ona dobija rezervisani mandat, podsjetili su iz Cemija.

Ukoliko albanske liste pređu 0.7 odsto, njihovi rezultati će biti sabrani pa bi u ovom trenutku imali 2.5 odsto i dva mandata.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

22:35 – CeMI: Projekcije rezultata parlamentarnih izbora

Prve projekcije mandata na 87.5 obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 28, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Na osnovu 86.2 odsto uzorka, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,8 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32.8 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12.5 odsto, „Crno na bijelo“ 5.7 odsto, Bošnjačka stranka 4.1 odsto, Socijaldemokrate 4.2, SDP – Jaka Crna Gora 3.1, Albanska koalicija Jednoglasno jedan odsto, Albanska lista 1.5 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto ona dobija rezervisani mandat, podsetili su iz Cemija.

Ukoliko albanske liste pređu 0.7 odsto, njihovi rezultati će biti sabrani pa bi u ovom trenutku imali 2.5 odsto i dva mandata.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

22:20 – Prava Crna Gora: Pao je Berlinski zid

„Večeras koalicija za Budućnost Crne Gore ima najjaču snagu! Ovo nije pobeda političke partije, ni politike, već svetog Vasilija Ostroškog i naše istorije. Ovo je pobeda Crne Gore! Želim da pozdravim sve one heroje koji su ovih dana trpeli teror, sve ljude na ulicama koji su najveći heroji i najveće patriote. Pozivam Mila Đukanovića da jednom u životu bude zreo i normalan čovek i da prihvati ono što je narod Crne Gore odlučio. Mi smo u ‘Budućnosti Crne Gore’ srećni što ćemo napokon odlučivati o budućnosti Crne Gore i naše dece. Neka nam je srećna ova velika istorijska pobeda.“

Foto: Printscreen/YouTube/Marko Milačić

22:15 – Obrađeno 85,7 odsto glasova 

Najnovije projekcije: DPS 34,8% – 29 mandata ZBCG 32, 7% – 28 Mir 12,6% – 10, KCNB 5,6% – 4, SD 4,20% – 3

22:00 – CeMI: Projekcija na osnovu 77,5 odsto obrađenog uzorka

Pogledajte projekcije parlamentarnih izbora na osnovu 77,5 odsto obrađenog uzorka

21:55 – Budva slavi pobedu opozicije!

Kandidat za gradonačelnika Budve Marko Bato Carević, na svoj Tviter nalog okačio je snimak slavlja, u prostorijama koalicije „Marko Bato Carević – Za budućnost Budve“ .

21:34 – CeMI je objavio prve projekcije rezultata parlamentarnih izbora

CeMI je objavio prve projekcije rezultata parlamentarnih izbora.

Prve projekcije mandata na 76.8 obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, po dva SDP i Albanska lista, i jedan AK Jednoglasno.

Prema toj projekciji, SDP ne prelazi cenzus.

Na osnovu 76.8 odsto uzorka, llista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,8 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 33 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12.6 odsto, „Crno na bijelo“ 5.5 odsto, Bošnjačka stranka 4.2 odsto, Socijaldemokrate 4.2, SDP – Jaka Crna Gora tri odsto, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.4 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

21:30 – Berane izašlo na ulice

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci sa ulica u Beranama gde se okuplja narod i uzvikuju: „Milo lopove!“

„Berane večeras (jedno od retkih mesta gde DPS nije na vlasti).“

21:25 – Vladimir Pavićević: DPS je razoren

„Opozicija stoji dobro, a DPS veoma loše. Uzorak je još mali, ali opozicija ima istorijsku šansu da posle 30 godina razvlasti DPS u skoro svim opštinama u kojima se održavaju izbori. U Nikšiću, u Budvi, u Plužinama, Podgorici, Pljevljima – DPS je razoren.

Foto:Screenshot/RTGC/SAT

21:20 – Zdravko Krivokapić: Izlaznost 77 odsto

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić obratio se javnosti, odmah nakon konferencije Centra za monitoring i istraižvanje (CeMI).

„Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao“, rekao je Krivokapić. Bilo je zastrašivanja i zapaljive retorike, koja je išla ka samo jednom cilju da sannji izlaznost koja je 77 odsto. Zamoliću vas da ostanete kod kuće i da sa prijateljima i porodicom proslavite pobedu koja je izvesna“

21:15 – CeMI: 49,8 odsto uzorka glasova

Prema prvim procjenama, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,2 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 33,7 odsto, saopšteno je iz Cemija.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12.6 odsto, „Crno na bijelo“ pet odsto, Bošnjačka stranka 4.4 odsto, Socijaldemokrate 4.3, SDP – Jaka Crna Gora tri odsto, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.4 odsto, HGI 0.2 odsto, saopšteno je iz Cemija.

Foto:Screenshot/RTGC/SAT

21:00 – Bato Carević: Pobeda naše koalicije na Svetom Stefanu

Kandidat za gradonačelnika Opštine Budva, Marko Bato Carević, napisao je na svom Tviter nalogu da je koalicija „Marko Bato Carević – Za budućnost Budve“ ubedljivo pobedila na Svetom Stefanu.

20:45 – Medojević: Opozicija dobila u Spužu

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević objavio je na svom Tviter nalogu da je opozicija prvi put odnela pobedu na glasanju u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, u Spužu.

20:30 – Zatvorena birališta, izlaznost 75,9 odsto glasača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je CDT. Na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 20 sati je bila 73.4 odsto, a 2012. godine 70.6 odsto.

20:00 – Zatvaraju se biračka mesta u Crnoj Gori

19:55 – Deo glasača ostaje uskraćen

CeMI procenjuje da na 967 biračkih mesta neće moći da iskoristi glasačko pravo 779 građana.

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) javili su da na 967 obrađenih biračkih mesta je prijavljeno 2,4 odsto građana da glasa putem pisma, odnosno 11.500 birača.

„S obzirom da članovi biračkog odbora obilaze prijavljena lica u periodu od 13 do 20 sati procene su da je teško obraditi više od 20 birača u tom periodu ako u proseku utroše 20 minuta po jednom biraču. Na 120 biračkih mesta je prijavljeno više od 20 lica za glasanje putem pisma. CeMI procenjuje da na ovih 967 biračkih mesta neće moći da iskoristi glasačko pravo 779 građana, usled instrukcija koje su članovi biračkih odbora dobili od strane DIK-a“, navode iz Cemija.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

19:50 – U Budvi izlaznost skoro 80 odsto do 19h

U Budvi je do 19 časova glasalo 78,3 odsto upisanih birača, saopšteno je iz OIK.

19:35 – Zatvoreni lokali oko Budve

Lokali ugostiteljski objekti u okolini Opštine Budva zatvoreni su u 18 časova, pišu Vijesti.

19:33 – U Tivtu izlaznost 74 odsto

Izlasnost na lokalnim izborima u Tivtu iznosi  74%, jer je na birališta izašlo 8.783 građana.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

19:30 – Raste broj nepravilnosti

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je njihovom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

19:27 – Upad u prostorije DPS-a

Portparol DPS-a Miloš Nikolić saopštio je da je napadnuta kancelarija te partije na Draču u Podgorici.

„Reč je o potezu očajnika… Mi nećemo nasedati na ove provokacije već očekujemo reakciju nadležnih državnih organa“, kazao je Nikolić. U međuvremenu, lider Prave Crne Gore Marko Milačić podelio je na Tviteru snimak upada u prostorije vladajuće stranke na Draču.

19:10 – Izlaznost do 19 časova 74,9 odsto

Prema podacima CeMI-ja izlaznost do 19 časova je ukupno 74,9 odsto birača. U regionu Podgorica izlaznost je 77,7, Sjeveru 75 odsto, a na Jugu 71,2 odsto. Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godina izlaznost je bila 71,6 odsto.

19:06 – Policajci raspoređeni u drugim opštinama tvrde da im još nije stigla zamena

Uprkos nalogu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da se omogući pravo glasa svim policajcima koji su jutros raspoređeni u Opštinama u kojima ne glasaju, oni svoje biračko pravo još nisu ostvarili.

Više njih Vijestima je reklo da su nakon ministrovog naloga dobili obećanje da će im doći smjena, kako bi mogli da stignu na birališta, ali da od toga još nema ništa. Tvrde i da im se od tada naređeni ne javljaju, kako bi im odgovorili kada će moći da se vrate u Podgoricu i glasaju.

Policajci su još danas obavestili javnost da im vlast uskraćuje biračko pravo.

18:53 – „Nikakvih okupljanja u organizaciji Crkve neće biti“

Iz Mitropolije crnogorsko–primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke poručili su da neće biti nikakvih okupljanja ispred hramova u organizaciji Crkve.

Građane su pozvali da kraj izbornog dana dočekaju u svojim domovima.

18:25 – Do 18 časova izlaznost 70,5

18:23 – Incident u Nikšiću: Napadnut član i aktivista Radničke partije

Radnička partija Crne Gore saopštila je da je njihov član i aktivista Vojo Perović napadnut kada je u naselju Kličevo u Nikšiću pokušao da spreči kupovinu ličnih karata ispred kancelarije mesne zajednice.

Iz te partije su kazali da su dužni da obaveste javnost o kupovini ličnih karata ispred kancelarije mesne zajednice Kličevo, gde je smešten štab DPS-a na čelu sa Radivojem Lalom Nikčevićem.

‼ЂУКАНОВИЋ СУОЧЕН СА ИЗВЈЕСНИМ ПОРАЗОМ ПРЕЛАЗИ НА ТОРТУРУ: ВОЈО ПЕТРОВИЋ ИЗ НИКШИЋКОГ НАСЕЉА КЛИЧЕВО ПРЕТУЧЕН ОД СТРАНЕ…

Posted by Marko Milačić on Недеља, 30. август 2020.

18:21 – Pet vatrogasnih vozila poslato ispred zgrade Vlade i Skupštine Crne Gore

Kolona od pet vatrogasnih vozila nedavno je stigla sa Starog aerodroma ispred zgrade Vlade i Skupštine Crne Gore u Podgorici, pišu Vijesti.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Goran Janković kazao je da se radi o uobičajenim aktivnostima u skladu sa procedurama.

17:57 – Nove nepravilnosti

U Nikšiću u ulici Nikole Tesle, na biračkom mestu broj 3 u OŠ „Luka Simonović“, član biračkog odbora posmatra uređaj i telefonskim pozivom javlja trenutnu izlaznost nepoznatim licima, javlja CeMI. U isto vreme, u Podgorici, jedan od članova biračkog odbora tražio je birački spisak da bi proverio ko je glasao, a ko nije.

17:45 – Najmanje 550 nepravilnosti

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je do 17 časova primljeno 550 nepravilnosti od kojih se 471 ne odnosi na kršenje preporuka NKT-a i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a.

„Upoređujući podatke o prijavljenim nepravilnostima koje se ne odnose na kršenje preporuka NKT-a podaci su sledeći: Tokom prethodnih izbora CeMI je primio ukupno 110 prijava nepravilnosti, što je za 361 manje u odnosu na broj nepravilnosti koje su danas prijavljene.

17:31 – U Tivtu glasalo 67 odsto birača

Do 17 sati svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima iskoristilo je 7.867 Tivćana ili 67 odsto od broja upisanih birača.

17:23 – Izlaznost po regijama

16:10 – Do 17h izlaznost 69,4 odsto

Prema podacima Cemija, do 17 časova glasalo je ukupno 68,4 odsto birača –  70,9 odsto u regionu Podgorice, 63,9 odsto na severu i 69,9 odsto na jugu. Na izborima 2016. izlaznost je do 17 sati bila 61,2 odsto.

16:35 – Analiza izbora: Kome ide u korist nezapamćena izlaznost

Redovi na glasačkim mestima u svim gradovima Crne Gore, od jutros su kilometarski. Na glasanje se čeka i duže od tri sata, a napetost raste. Nezapamćeno velika izlaznost, čak 54 odsto do 13 sati, implicira, prema mišljenju nekih političkih analitičara, da su Milo Đukanović i DPS pred definitivnim porazom. Međutim, nije sve tako crno i belo.

Analizu izbora i izlaznosti pročitajte u posebnom tekstu na Nova.rs

Foto: Printscreen/YouTube/EPA-EFETOMS KALNINS/Demokratska Crna Gora/Crno na bijelo/EPA/SZILARD KOSZTICSAK/N1

16:33 – Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 65.1 odsto birača.

To je za 9 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 16 sati glasalo 56.1 odsto birača.

16:25 – U Nikšiću i Pljevljima izlaznost preko 70 odsto

U Nikšiću je do 16 časova glasalo 71,05 odsto upisanih birača. Prema rečima predsednika OiK Plužine Milodarka Jokanovića izborni proces protiče bez nepravilnosti. Kako je kazao pravo glasa iskoristilo je 77,66 odsto upisanih.

U Pljevljima je do 16 časova glasalo 75 odsto upisanih birača. To je Vijestima potvrdio predsednik Opštinske izborne komisije Čedo Gospić. Rekao je da nije bilo značajnijih nepravilnosti i i da izbori protiču, kako je rekao, u miru i dostojanstveno.

16:10 – Bez preseka posle 13 časova

Poslednji presek izlaznosti objavljen je u 13 časova. Prethodno je objavljivan na sat vremena, a sledeći se očekuje tek u 17 časova. Na mrežama se spekuliše šta bi izostanak preseka mogao da znači, a na Nova.rs uskoro čitajte tekst šta znači nezapamćena izlaznost danas zabeležena u Crnoj Gori.

Podaci o izlaznosti po opštinama u 13 časova: Andrijevica 43%, Bar 54,8%, Berane 61,3%, Bijelo Polje 55%, Budva 47%, Cetinje 48,2%, Danilovigrad 55%, Gusinje 26,6%, Herceg Novi 55,9%, Kolašin 56,4%, Kotor 40,3%, Mojkovac 68,2%, Nikšić 57,7%, Petnjica 27,3%, Plav 40,4%, Plužine 63,3%, Pljevlja 65%, Podgorica 51,2%, Rožaje 35,6%, Šavnik 68,3%, Tivat 48%, Tuzi 47,5%, Ulcinj 37%, Žabljak 57,8%, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija 49%.

15:56 – Umrlo lice upisano u birački spisak

CeMI beleži nove nepravilnosti, a posle slučaja čoveka iz Podgorice kome je stigao poziv za glasanje za preminulu suprugu, sada je zabeležen još jedan slučaj lica koje je umrlo, a svejedno upisano u birački spisak.

15:35 – Pogledajte kako izgleda glasanje u Budvi

15:31 – U Podgorici i pokojnicima stižu pozivi za glasanje

U Podgorici na biračkom mestu 62 MZ Stara Varoš birač je dobio poziv za suprugu koja je preminula pre šest meseci.

15:00 – Odlučuje se o Milovoj političkoj budućnosti

Milo Đukanović Foto:AP Photo/Risto Bozovic

Na neizvesnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, oko 540.000 birača danas odlučuje o tome da li će pobedu odneti vladajuća, prozapadna Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića ili proruski i prosrpski orijentisani opozicioni savez, javljaju AP i Rojters.

U izveštajima tih agencija navodi se da je teško predvideti ishod izbora, ali da se ne očekuje da bilo koja od dve najjače grupacije osvoji parlamentarnu većinu potrebnu za samostalno formiranje vlade. Izbori će biti odlučujući za političku budućnost Ðukanovića, koji, kako se ističe, od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom, koju je 2006. doveo do nezavisnosti, a 2017. i uveo u NATO.

14:51 – 2.5 odsto birača glasa pismom

Birački odbori su odobrili su oko 13.600 zahteva za glasanje putem pisma, što je oko 2.5 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. putem pisma je glasalo 10.134 birača. To pravo je 2012. iskoristilo 15 290 birača, a 2009. godine 15.192 birača

14:25 – Hakerski napad na DIK

Ivanović je kazao da je jutros od 8:39 do 10:07 časova računarski sistem DIK-a i Skupštine Crne Gore bio pod hakersim DDOS napadima.

Kazao je da sistem sada nesmetano funkcioniše.

14:10 – DIK: Izlaznost do 13 sati 51,51 odsto

Predsednik Državne izborne komisije CG  Aleksa Ivanović kazao je da je izlaznost do 13 časova 51,51 odsto birača, dok je CeMi saopštio da je izlaznost do 13 sati bila veća od 54 odsto.

13:55 – Milačić glasao: „Samo Đukanović može da izazove nerede“

Predsednik Prave Crne Gore i kandidat za poslanika velike narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Marko Milačić glasao je danas na parlamentarnim izborima i ocenio da velila izlaznost pokazuje da se narod oslobodio i da će opozicija proslaviti veliku pobedu.

Na pitanje da li večeras može doći do nereda na ulicama Crne Gore, Milačić je odgovorio da jedino Milo Ðukanović može da izazove nerede.

13:50 – Mandić: Prva generacija građana CG koja će demokratski smeniti vlast

Lider Demokratskog fronta, okosnice opozicionione koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrija Mandić glasao je danas na parlamentarnim izborima i poručio da je uveren u ubedljivu pobedu svoje koalicije, te da će ovo biti prva generacija građana Crne Gore koja je posle 300 godina prvi put, demokratski smenila vlast.

13:40 – Više od 400 prijava nepravilnosti

Do sada je CeMI-jevom pravnom timu pristiglo više od 400 prijava nepravilnosti, što je značajno više u odnosu na prethodne godine.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je reč o čekanju u redu ispred BM.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

13:36 – U Beranama izlaznost veća od 60 odsto

Do 13 časova izlaznost u Nikšiću, prema rečima predsednika OIK-a, Rada Perišića je 57,79 odsto. U Beranama do 13 časova pravo glasa iskoristilo 61,3 odsto birača, kojih je ukupno 23.729 hiljada. U Kolašinu je do 13 časova izlaznost 56,40 odsto, a u Bijelom Polju 55,05 posto.

13:25 – „Veća izlaznost znači veću odgovornost“

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović glasao je danas na parlamentarnim izborima u toj zemlji i poručio da očekuje da Crna Gora nastavi da se kreće putem ekonomskog i demokratskog razvoja, u pravcu EU, kao i da ga ne iznenađuje i raduje visoka izlasnost u prvom delu dana.

13:17 – Izlaznost do 13 časova 54,1 odsto

Do 13 sati na biračkim mestima glasalo je 54,1 odsto birača saopštio je CeMI.

U Podgorici je glasalo 54,5 odsto, u Sjevernom regionu 48,4, a na Jugu 57,2 odsto upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. do 13 časova glasalo je 39,9 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 13 časova bila je 33,3 odsto.

13:10 – CG izborna groznica: SNS mudro ćuti, opozicija podeljena

Srpski deo tviter univerzuma od jutros je okupiran samo jednom temom – izborima u Crnoj Gori. Interesantno je videti kakve su stavove zauzele opozicione stranke, ali i istaknuti pojedinci, ali i stranke na vlasti – posebno SNS.

Kako političari u Srbiji dočekuju izborni dan, kakve rezultate očekuju i kakve poruke šalju pročitajte u posebnom tekstu na Nova.rs.

13:00 –  Đukanović: „Raduje me kad je izlaznost veća“

Milo Đukanović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović glasao je danas na parlamentarnim izborima u toj zemlji i poručio da očekuje da Crna Gora nastavi da se kreće putem ekonomskog i demokratskog razvoja, u pravcu EU, kao i da ga ne iznenađuje i raduje visoka izlasnost u prvom delu dana.

Ðukanović je svoje biračko pravo iskoristio u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović“, sa suprugom i sinom.

Na pitanje da prokomentariše visoku izlaznost, koja je do 12 sati oko 45 odsto, Ðukanović kaže da to nije iznenađenje, jer su sve strane pozivale birače da pokušaju svoju obavezu da ispune do podne.

“Raduje me uvek kada je izlaznost veća, jer to znači da živimo u društvu u kojem ljudi osećaju odgovornost za budući pravac razvoja. Uvek je izraz političke patologije niska izlaznost”, rekao je Ðukanović.

12:45 – „Javite se kad ispunite građansku dužnost“

Iz koalicije „Mir je naša nacija“ saopštili su da glavna medicinska sestra Doma Zdravlja u Kotoru, Marsela Mirošević i kandidatkinja za odbornicu na listi DPS-a Kotor, „zloupotrebljava svoj položaj na način što zahteva od svojih kolega da joj javljaju kada su izašli na izbore“.

12:36 – Izlaznost do 12 sati: CDT 45,3

Do 12 sati na biračkim mestima glasalo je 45,3 odsto birača, odnosno 244.600 građana sa pravom glasa.

Kako je saopšteno iz CDT-a, to je za 15,4 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 12 sati glasalo 29,9 odsto birača, prenose Vijesti.

12:32 – Trebinjci blokirali granicu sa CG da ne krenu Milovi glasači

Grupa Trebinjaca blokirala je danas automobilima put ka graničnom prelazu Klobuk sa Crnom Gorom sa ciljem da nikome ne dozvole da ode na glasanje i da dade glas aktuelnoj vlasti u Podgorici, posle glasina, koje su prethodnih dana kružile da ima onih koji žele da odu na izbore i glasaju za listu Mila Đukanovića.

Povod za ovu blokadu usledila je pošto su se prethodnih dana Hercegovinom širile priče da postoje oni koji lobiraju i kupuju glasove za Mila Đukanovića, javlja portal Trebinje live.

12:25 – Glasao i Milo Đukanović

Lider DPS i crnogorski predsednik Milo Đukanović glasao je u Podgorici, na biračkom mestu u OŠ Savo Pejanović.

Milo Djukanović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

12:23 – Poslednja istraživanja javnog mnjenja

12:20 – U regionu Podgorica najviša izlaznost

12:10 Glasao i Krivokapić

Zdravko Krivokapić, nosilac liste „Za budućnost Crne Gore – Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija), Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde Crne Gore“ ostvario je biračko pravo i glasao u OŠ „Orjenski bataljon“ – Bijela, u Herceg Novom.

Zdravko Krivokapić
Foto: Printscreen/YouTube

12:00 Zabeležen veći broj nepravilnosti

Centar za monitoring (CEMI) je naveo i da je registrovao veći broj kršenja tajnosti glasanja od samih birača.

“Birači su naglas izgovarali listu koju su glasali, birački listići su bili fotografisani, birački listići nisu presavijani u kabini za glasanje nego pred biračkim odborom”, saopštila je koordinatorka CEMI Maja Bjelić.

11.45 Prekriven bilbord sa likom Mila Đukanovića u Podgorici

11.43 – Mnogo veća izlaznost nego 2016.

Prema podacima CEMI-ja, ovo je značajno veća izlaznost nego na izborima 2016. i 2012.

11.20 Andrija Mandić: Opozicija će pobediti

Andrija Mandić EPA/BORIS PEJOVIC

Jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore Andrija Mandić tvrdi da su već utvrđene prve nepravilnosti na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji i poručuje da je uveren da će opozicija pobediti.

„Jutros kada su otvorena biračka mesta, naši čuvari u Nikšiću na biračkom mestu broj 24 zaustavili su izvesnog muškarca koji ima prebivalište na KiM, a koji je došao sa ličnom kartom Crne Gore da glasa, za šta nema pravo“, rekao je Mandić u uključenju za televiziju Prva.

Mandić kaze i da je ubeđen da će opozicija pobediti i da će parlamentarna većina i vlada Duška Markovića otići u opoziciju.

„Sad ili nikad. Danas se odlučuje kuda će Crna Gora da se kreće u naredne četiri godine. Pozivam sve one koji brinu za svoje porodice da izađu što pre na izbore“, poručio je Mandić.

On ističe jednu bitnu razliku u odnosu na prethodne parlamentarne izbore.

„Režim nikada nije bio slabiji i imamo razliku u odnosu na poslednje parlamentarne izbore 2016. Nažalost jedan izmišljeni državni udar je ostavio mnoge građane kod kuće. Režim je jedva uspeo da namakne većinu. Situacija je promenjena sada jer je od tada napadnuta Srpska pravoslavna crkva. Mnogi od glasaca DPS, a pripadaju SPC odlučili su da glasaju za nas“, izjavio je on.

Ne veruje da vlast, u slucaju pobede opozicije, neće hteti mirno da siđe sa vlasti.

„Mislim da je situacija potpuno spremna za demokratsku smenu. Ne vidim zašto bi neko rizikovao egzistenciju svoje porodice da brani milijarde Mila Ðukanovića“, rekao je Mandić.

11.12 – Glasalo je čak 35 odsto birača do 11 sati

Vijesti javljaju da je do sada ogromna izlaznost, glasalo je čak 35 odsto birača do 11 sati.

Na celoj teritoriji do 10 časova glasalo je 23,05 odsto, saopštila je Državna izborna komisija.

U Andrijevici je do 10 časova glasalo 13 odsto birača, Baru 25 odsto, Beranama 29,73 odsto, Bijelom Polju 23, Budvi 20 odsto, Cetinju 24,3, Danilovgradu 30, Gusinju osam odsto, Herceg Novom 29,69, Kolašinu 26,11, Kotoru 20,26, Mojkovcu 34,33 odsto, Nikšiću 27 odsto, Petnjica nema podataka o izlaznosti, Plavu 22,72 odsto, Plužinama 27 odsto, Pljevljima 31, Podgorici 23 odsto, Rožajama 15,65 odsto, Šavniku 31,81 odsto, Tivtu 13,40 odsto, Tuzima 14,45 odsto, Ulcinju osam odsto, Žabljaku 23,3 odsto i u UIKS-u 20 odsto.

10.45 Glasao Aleksa Bečić

Aleksa Bečić, nosilac liste „Aleksa Bečić – Miodrag Lekić – „Mir je naša nacija“- Demokratska Crna Gora -Demos – Partija penzionera, invalida i restitucije – Građanski pokret Nova ljevica“ ostvario je svoje biračko pravo

10.35 – Zabeležene nepravilnosti

Foto:REUTERS/Goran Tomasevic

CeMI je objavio da u Nedakusima, biračko mjesto 30 članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača, čime je prekršen član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, pišu Vijesti.

Iz CDT-a su upozorili da se na šest biračkih mesta u njihovom uzorku ne poštuju epidemiološke mjere.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

 

10.15 Amfilohije: Nema nikakvih nemira

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

“Želim da mir i Hristova ljubav bude nad svim žiteljima Crne Gore, posebno danas nad svim koji učestvuju na izborima. To je ono što želim i pronosim blagoslov Svetog Petra Cetinjskog i vama i svima u Crnoj Gori”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Afilohije, nakon što je glasao, kako kaže, prvi put u životu.

Na pitanje okupljenih novinara da li očekuje nemire na dan izbora?

“Nema nikavih nemira. Kao što smo rekli: “Mir Božiji” i “ljubav Hristova”, rekao je Amfilohije.

10.08 – Duško Marković: Želim da ovo bude praznik demokratije

Nosilac izborne liste „Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović“, i aktuelni crnogorski premijer Duško Marković kazao je da želi da „ovaj dan bude praznik demokratije u Crnoj Gori“.

Duško Marković Foto: gov.me Sasa Matić

“Da građani slobodno izraze svoje političko uverenje i da odluče ko će ih predstavljati. Ovo je dan kada će Crna Gora odlučiti da ide napred snažno putem svog ekonomskog i ukupnog razvoja”, rekao je Marković i  poručio da građanima treba prepustiti “da bez pritiska, svojom voljom odluče ko će ih predstavljati u naredne četiri godine”, objavile su Vijesti.

10.00 – CEMI: Kršenje tajnosti glasanja

CEMI, organizacija koja posmatra izbore, je u prva dva i po sata glasanja zabeležio 82 prijave koje se tiču neregularnosti glasanja.

„Predsednik odbora naglas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasač glasao , listić ubačen u kutiju a da nije prethodno bio pocepan. Naknadno su ga izvadili i pocepali čime je prekršen član 79. PLAV 9 „Glavice“ – Lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 JE promenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Maja Bjelić, PR koordinatorka CEMI-ja.

09.57 – „Očekujem izlaznost u Nikšiću između 60 i 70 odsto“

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, glasao je na biračkom mjestu br. 5, OŠ „Ratko Žarić“. Kako je kazao, očekuje da glasanje prođe u miru, bez tenzija i da izlaznost u Nikšiću bude između 60 i 70 odsto.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

09.34 -Ogromna izlaznost – duplo više birača glasalo do 9 sati nego 2016.

Do 09 sati izlaznost na izborima je 14,7 odsto, javile su Vijesti. Do 8 sati jutros izašlo je 5,8 odsto, što je dva odsto više nego na prošlim izborima. Do 9 sati glasalo je duplo više nego 2016. godine u tom vremenskom periodu, saopšteno je na konferenciji za medije Centra za monitoring i istraživanje.

Kako je rečeno na konferenciji, u Podgorici je glasalo 15,2 odsto birača, na jugu 15, 5 odsto, a na severu 12, 6 odsto, prenosi RTCG.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

08.31 – Propagandni materijal u blizini biračkog mesta

Predsednik Državne izborne komisje Aleksa Ivanović pozvao je građane da u mirnoj atmosferi i istrpljivo izraze političko opredjeljenje. On je kazao da biračko mesto 29 OŠ Ilino brdo u Pljevljima nije otvoreno do 8 časova zbog propagadnog materijala u blizini biračkog mesta. Ivanović je kazao da će glasanje na tom biračkom mjestu biti produženo.

Crna Gora Izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

08.00 – Da li opozicija ima snage da smeni Mila?

Prema poslednjim prognozama Đorđa Vukadinovića, dve glavne opozicione liste, jedna koju predvodi Demokratski front, i druga koju predvode Demokrate Alekse Bečića, zajedno imaju veću podršku nego DPS Mila Đukanovića.

„U ovoj kampanji opozicija po prvi put nije međusobno ratovala, već su oštricu kritika usmeravali ka vlasti. Najveću podršku dobiće Koalicija za budućnost, koja zastupa prosrpsku politiku i pokušava da iskoristi podršku građana SPC“ kaže za Nova.rs Mila Radulović, urednica u Vijestima i generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore u analizi Sad ili nikad: Kakve su šanse opozicije da smeni Mila Đukanovića„.

07.51 – Glasao mitropolit Amfilohije, prvi put

Mitropolit Amfilohije glasao je jutros u Podgorici, rekavši da je prvi put u životu glasao na parlamentarnim izborima.

Biračka mesta su otvorena u 7.00, a zatvaraju se u 20.00 časova. Na izborima učestvuje 11 izbornih lista, šest koalicija i pet političkih partija. Biračko pravo ima 540.026 gradjana, koji će glasati na 1.217 biračkih mesta. Parlamentarne izbore nadgleda 2.089 domaćih i stranih posmatrača. Parlamentarni izbori su jedanaesti od uvodjenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti. Pored izbora za sastav državne skupštine, svoje predstavnike u lokalnim skupštinama boraju gradjani Kotora, Budve, Tivta, Andrijevice i Gusinja.

Preliminarne projekcije rezultata izbora najavljene su oko 21.00.

Komentari

Vaš komentar