Medojević: Uvedite vanredno stanje, zabranite DPS

Svet 02. dec. 202015:00 > 16:59
Podeli:
Foto: Vijesti.me

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić danas u Skupštini Crne Gore obrazlaže program i personalni sastav nove Vlade. Sednicu možete pratiti na blogu portala Nova.rs.

16: 35 – Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da su za mirnu tranziciju vlasti zaslužni svi – „i parlamentarna većina i opozicija i narod“.

„Ne smemo više nikad da dozvolimo da se Crna Gora predstavlja onakvom kakva nikad nije bila. U zemlji u kojoj se lepe etikete izdajnika i da je uobičajena stvar…“

Naveo je da su pred Crnom Gorom teška socio-ekonomks vremena, a pred vladom veliki izazovi.

„Gospodine Krivokapiću ukoliko budete služili Crnoj Gori i narodu nemojte da brinete za rezultate. Nova vlada će više nego bilo koja druga biti pod stalnim nadzorom Skupštine, bićemo vaša senka, kontrolori, ali i iskreni partneri i politički prijatelji… Niti jedan poslanik više nikada neće biti taster poslanici, a vi budući ministri da znate neste večiti…“, rekao je Bogdanović.

On je rekao da će klub poslanika koalcije „Mir je naša nacija“ glasati za izbor vlade „bez obzira na sve mane koje su pratile pregovarački proces…“.

Bogdanović je istakao da je najveća „mana vlade što nema manjina“.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

16:15 – Nebojša Medojević se obratio u ime Kluba Pokreta za promene.

„Da rasteretim sve Udbaše i botove, PzP će glasati za ovu vladu, ali se ne slažemo ni sa programom ni sa kadrovskim rešenjima“, rekao je Medojević.

Podsetio je da je 90-ih branio manjinske narode, nije mu manjkalo hrabrosti.

„Ovo je istorijski trenutak. Posle totalitarnog režima, bez kapi krvi, voljom građana je na izborima pala vlast. Samo ova vlada ima mogućnost da demontira režim Mila Đukanovića. Sad je trenutak, g. Krivokapiću da se odredite prema ovom režimu i kažete Milo je lopov. Ne možete totalitarni režim da menjate po Milovim zakonima, morate da ih suspendujete i uvedete vanredno stanje šest meseci“, rekao je Medojević.

„Mi se zalažemo za smenu režima, hapšenje kriminalaca, zamrzavanje imovine stečene kriminalom, da se zabrani rad DPS-a…“, rekao je Medojević

Foto: Printscreen

15:50 – Miloš Konatar (Crno na bijelo) poručio je da sistem zdravstva zaslužuje posebnu pažnju i zahvalio se lekarima i medicinskom osoblju na svemu što rade u borbi protiv koronavirusa.

„Poslanici koalicije Crno na bijelo će glasati za izbor vlade Zdravka Krivokapića i ispuniti obećanje koje su dali građanima. Obećali smo ekspertsku vladu i smjenu DPS-a. Danas ispunjavamo to obećanje“, rekao je Konatar.

Pozvao je novu ministarku odbrane Oliveru Injac da posjeti Sinjajevinu i njene branioce.

„Čuli ste ekspoze mandatara, i sad možete da vidite kako su vas obmanjivali. I dalje Sunce izlazi na istoku, zalazi na zapadu. Smenjuju se godišnja doba i dalje. Bestidno su vas lagali kad su rekli da će Crna Gora nestati ako oni odu sa vlast. Nije Crna Gora nestala i neće nestatati. Postoji i postojaće“, poručio je Konatar.

Dodao je da u Crnoj Gori ne vlada više jednoumlje, vladu krtikuju i oni koji će glasati za nju.

„Nemamo prava na grešku, jer smo previše grešitili u ovih 30 godina. Možemo da se okrenemo boljoj budućnosti, a prošlost ostavimo za nama. Vreme je da udahnemo demokratiju“, poručio je Konatar.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

15:35 – Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da je Krivokapić u ekspozeu naveo da nema više prevara birača.

„A kakav je početak vašeg funkcionisanja, a dve trećine glasova su bili oni koji su se zalagali da Crna Gora izađe iz NATO-a, povući priznanje Kosova itd. U ekspozeu ste naveli „Ne možemo se vaspitavati na etiketiranju, klevetama, dezinformisanju..:“ potpuno se slažem, ali ono što čujemo poslednjih meseci ne odgovara ovome što je napisano. Da li je ovo vlada građanske Crne Gore, ako budući premijer govori da je ovo srpska država, a buduća ministarka Bratić Crnogorce naziva novocrnogorcima, montenegrinima, koji su pristali da budu deo nacionalnog inženjeringa. Da li je Vlada multietnička i multiverska, ako u njoj nema predstavnika manjina“, pitao je Brajović.

Brajović je rekao da će SD biti konstruktivna opozicija.

„Da li je ovo pomiriteljska, prograđanska, proveropska vlada? Ne, po ovome što čujemo, to nije. Jasno je da SD neće glasati za ovu vladu, a verujem nijedan od 40 poslanika opozicija. A vi, kolege iz vlasti, ako glasate za ovu vlada udarate u temelje Crne Gore o kojoj sam pričao“.

Brajović je pozvao kolege iz opozicije da formiraju savez za očuvanje vrednosti Crne Gore.

15:25 – Ervin Ibrahimović (BS) rekao je da se stiče utisak da mandatar nije duboko ulazio u pitanja koje tište ovo društvo.

„Dobar deo ste posvetili etiketiranju rada dosadašnje vlasti. Ali dobro je da ste zadržali u prioritetima saradnju sa NATO-om i EU. Nadam se da ćete obezbediti redovnu isplatu penzija i zarada. Verujem ipak da ova vlada neće imati dugoročnost. Imate podršku većine ne zato što veruju u vaš program i što veruju u interese građana“.

Pitao je koje partije su podržale jednonacionalnu vladu.

„Nije to volja Crne Gore. Evo, čujem nije to podržao ni DF. Da li treba da se brinu zbog revanšizma ili ćete uključiti predstavnike manjinskih naroda kad budete delili visoke pozicije u vladi? Da li Crna Gora, koja ima čvrste temelje antifašizma treba da ima na visokoj poziciji nekoga ko kaže da je ‘ženski četnik’. Da li ćemo menjati nastavni program, pa ćemo izbaciti autore, predstavnike manjinskih naroda. Da li ćemo učiti da četnici nisu radili sva ona zla na prostoru Crne Gore posebno prema Bošnjacima, ili ćemo učiti da su to dobri momci i da će osnivanje nove vlade biti dan osnivanja Četničkog pokreta u Crnoj Gori“

Dodao je da javnost očekuje od potencijalne kandidatkinje da se izvini javnosti.

„Da li se Vi ograđujete od izjava i četničkog pokrteta i svih fašističkih pokreta? Da li ćete 11. jula posetiti Srebrenicu“, pitao je Ibrahimović.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

15:15 – Predsednik poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević obraćajući se Krivokapiću naveo je da „na početku kažete da se obrazuje prva demokratska vlada, mislim da ste terminološki pobrkali, mislim da se formira vlada nakon demokratskih izbora ili time želite da negirate ono što je napisano u Deklaraciji o nezavisnosti ili Ustavu“.

Konjević je rekao da mandatar nije pomenuo da Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu, među najmanjim prosečnim platama, da 60 odsto zaposlenih ima plate manje od 400 evra…

„Nigde to niste naveli, nego kao DPS pominjete investicije. Ne pominjete mali i srednji biznis koji je suština crnogorske ekonomije. Da ste poveli računa ne biste olako ulazili sa obećanjem da će prvi potez vlade biti da se zaduži sa više od pola milijarde evra“, rekao je Konjević.

Dodao je da najavom ukidanja NKT-a nije odgovorio na problem sa kovidom, već je najavio formiranje „malog i velikog NKT-a“ navodeći i da sam mandatar nije poštovao mere NKT-a.

„Slali ste poruku Vašim ponašanjem da stavovi struke ne važe, a u ekspozeu navodite da ćete poštovati stavove struke“, kazao je Konjević.

Poručio je Krivokapiću da Vlada na čijem će čelu biti „nema ovlašćenje da bilo koga hapsi, kako ste naveli u ekspozeu „hapsićemo““.

„Treba da stvorite ambijent i ojačate institucije koje treba da to rade. Ključni prioritet vlade, i to ste morali navesti u ekspozeu, je da se zadovolji pravda i Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori i da odgovara za ono što je učinio“.

15:00Đukanović: Dobro je što je započet proces izbora vlade

“Mislim da o ovoj kao i o prethodnim vladama treba suditi na osnovu onoga što će raditi, a ne najavama. Osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje zasnovano na polemičkim tezama u odnosu na predarasude koje je mandatar formirao u prethodnom vremenu i to nikad nije dobro polazište”, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića u Skupštini.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

14:40 – „Jedino što obećavamo jeste da ćemo se žrtvovati, i radom, kompetencijom i odgovornošću svjedočiti rezultat. Daćemo sve od sebe da obezbijedimo bolji život za sve naše građane. ZA PROSPERITET I NAPREDAK CRNE GORE!“ napisao je na Tviteru Zdravko Krivokapić.

14:35 – Kandidat za ministra kapitalnih investicija Mladen Bojanić uputio je podršku mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću.

„Kandidati za ministre Vlade Crne Gore u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore. Podrška za Zdravka Krivokapića koji izlaže ekspoze u plenarnoj sali“, poručio je Bojanić.

14:25 – Poslanik DPS-a Danijel Živković (DPS) proceduralno je regaovao nakon izlaganja mandatara.

„Nije svojstveno nijednom mandataru da na ovaj način saopštava diskvalifikacije na račun svojih oponenata“, rekao je Živković i dodao da mandataru to ne priliči.

Naveo je i da su prisustvovali elaboraciji seminarskog rada o načinu i postupanju prethodne vlasti iz ugla mandatara.

Reagovao je Dritan Abazović (URA) i sa mesta pitao „Kome da se obrati kad nije bilo smene vlasti?“.

Bečić je dao pauzu od pet minuta.

14:10 – Predsednik Skupštine Aleksa Bečić zamolio je neke poslanike da ne dobacuju dok Krivokapić čita ekspoze.

Izlaganje mandatara prekinuli su iz klupa DPS-a, koji su negodovali što je mandatar rekao da su „izokrenuli sistem vrijednosti“, objašnjavajujći zašto je potreban Zakon o lustraciji.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

14:00Krivokapić čita ekspoze, a Milo ga gleda, ne trepće

U Skupštini Crne Gore danas u podne počela je sednica za izbor 42. vlade, na kojoj mandatar Zdravko Krivokapić čita ekspoze, dok ga predsednik države Milo Đukanović sluša iz prvog reda.

Foto: Printscreen

13:10Protest ispred Skupštine Crne Gore: Ovo nije vlada svih vera

Ispred Skupštine Crne Gore okupile su se dve grupe u znak protesta zbog formiranja nove vlade. Grupa građanki i aktivistkinja je sa fotografijama u rukama želela je da „podigne glas“, protiv, kako tvrde, „sve rastućeg fašizma, mizoginije, seksizma, diskiminacija i progona vera i nacija koje nisu srpske“.

Foto: Alisa Hajdarpašić/Vijesti.me

12:50 – Mandatar Krivokapić je čestitao svim poslaniocima izbor u novom sazivu Skupštine i podsetio da su svi imali prilike da vide ekspoze.

Predstavljanju ekspozea prisustvuje i predsednik države Milo Đukanović.

Foto: Nova M

Pročitajte još:

12:40 – Mandatar Zdravko Krivokapić rekao je da „ovaj program nije mogao da bude drugačiji“.

„Oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju podacima. Da li je ovo seminarski rad to neka proceni neko drugi. Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi. Ovo je vlada diskontinuiteta i ne obavezuje nas kako je neko prethodno radio“, rekao je Krivokapić.

Poručio je da će „ova vlada sigurno biti izglasana“.

„Nije manjinska već vlada naroda. Tražili smo da ne budemo kritikovani, ako očekujete rezultate onda nas oročite na šest meseci“, rekao je Krivokapić.

Dodao je da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

12:38 – Poslanik Marko Milačić je pozvao da kandidati za ministre dođu iz Bijelog salona u plenarnu salu i „da im tu kaže ko šta ima da im kaže“.

„Narod Crne Gore više ne želi pauzu. Ovde nismo ni zbog Milačića, Medojevića, ni zbog Đukanovića već zbog građana Crne Gore“, rekao je Milačić

Foto: Printscreen

12:35 – Medojević je rekao i da „nećemo dozvoliti mandataru da nas ponižava“.

Poslanik Pokreta za promene Nebojša Medojević saopštio je u Skupštini Crne Gore da se nisu stekli uslovi da se raspravlja o predlogu programa vlade.

12:30 – Medojević je tražio pauzu.

„Ako ne želite da nastavite praksu, uvešćete novi način upravljanja parlamentom koji nije dobar“, rekao je Medojević.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da je bilo vremena za intervencije, da je ekspoze dostavljen dva dana pre početka sednice.

„Kolegijum smo imali bio je predstavnik PzP. Ostavljeno je da mandatar iznese program, a na nama da se izjasnimo i o programu i sastavu vlade. Do ovog trenutka Skupština nije dobila primjedbe na ekspoze i ne vidim da bi sjednica Kolegijuma nešto promenila“, rekao je Bečić.

12:27 – Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević saopštio je u Skupštini Crne Gore da se nisu stekli uslovi da se raspravlja o predlogu programa vlade.

Nebojša Medojević Foto: N1

12:25 – 61 poslanik je glasao za, bez glasova protiv, jedan glas uzdržan, predsednik Skupštine Aleksa Bečić je konstatovao da je dnevni red usvojen – tačka jedan izbor predsednika i članova 42. Vlade Crne Gore i tačka 2 izbori i imenovanja.

12:20Bečić: Đukanović prisustvuje sednici Skupštine Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovaće današnjoj sednici Skupštine Crne Gore na kojoj će mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić izneti svoj ekspoze.

To je na Tviteru saopštio predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

 

12:15 – Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je sednicu.

On je rekao da je započeo poslanički mandat Genciju Nimanbeguu.

Foto: Printscreen

12:10 – „Krećemo! Kandidati za prvu demokratsku Vladu u istoriji Crne Gore!“, napisao je na svom Tviter nalogu Dritan Abazović, predsednik Građanskog pokreta URA i lider koalicije „Crno na bijelo“.

12:05 – Kandidati za ministre su u Belom salonu u Skupštini Crne Gore, a u holu je veliki broj novinarskih ekipa.

Pročitajte još:

12:00 – Krivokapić je u petak 27. novembra, predstavio sastav nove vlade:

ministarka odbrane Olivera Injac

ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović

ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Foto: Nova M

11:50 –  Vlada Zdravka Krivokapića dobila je podršku svih partija članica tri vladajuće koalicije. Krivokapić je u ekspozeu koji je dostavio u ponedeljak naveo 25 prioriteta nove vlade i ocenio da izazovi koji je čekaju zahtevaju angažovanje čitavog društva.

11:40 – Krivokapić je ekspoze parlamentu dostavio dva dana pre početka sednice o izboru nove vlade, koja bi trebalo da traje tri dana.

Očekuje se da će glasanje o novoj vladi biti u petak.

Izvor: Portal Vijesti

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar