Abazović prelomio: Ruši Krivokapića, predlaže novu vladu

Svet 17. jan. 202212:19 > 13:09
Podeli:
Foto: Printscreen/TV Vijesti

Ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila prvobitna očekivanja, a naredni cilj je formiranje manjinske vlade, saopštili su danas Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, čiji su lideri Dritan Abazović i Srđa Pavićević.

Na konferenciji govore lider URE i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, kao i predsednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević.

„Tu smo da saopštimo nešto o čemu se dugo priča, ali smatrali smo da je bilo pristojno da onog dana kada tema dođe na dnevni red, bude odmah podeljena sa vama“, rekao je na početku Pavićević.

On je istakao da koalicija „Crno na bijelo“ želi formiranje manjinske vlade, koja će „biti dovoljno prostrana za sve koji se zalažu za ideju civilizovanog sveta“.

Potom se obratio i lider pokreta URA Dritan Abazović, koji je objasnio da su u prethodnom periodu vršena brojna istraživanja i konsultacije.

Foto: Printscreen/TV Vijesti

"Ne delim potpuno razočarenje vladom, mislim da je uradila mnogo dobrih stvari, ali i propustila neke da su sve koalicije bile čvrste da uvek podržavaju vladu. Koalicija "Crno na bijelo" za to nije kriva, jer smo od početka podržavali vladu", rekao je Abazović.

Kada je reč o izglasavanju nepoverenja vladi u parlamentu, Abazović je rekao da je on spreman na taj potez.

"Kao ljudi koji pokušavaju da nađu rešenja, čak i kada nisu idelana, odlučujemo da vodimo proaktivnu politiku. Za poverenje Vladi Crne Gore, što se mene tiče, neka se glasa sutra, a mi idemo u opoziciju".

Rešenje je - manjinska vlada, koja će uskoro biti predložena svim činiocima vlasti u Crnoj Gori, koji će odlučivati o predlogu koalicije "Crno na bijelo". Govoreći o parijama koje će činiti pomenutu manjinsku vladu, lider pokreta istakao je da je sada fokus na podršci predlogu koalicije "Crno na bijelo".

"Da podrži ovaj predlog može svako, da uđe u vladu - nisam siguran".

Foto: Printscreen/TV Vijesti

Nemam moralnu obavezu prema Krivokapiću

O novom premijeru i članovima manjinske vlade, koalicija još uvek nije razmišljala, ali je aktuelni premijer Krivokapić obavešten.

"Jutros sam obavio razgovor sa Krivokapićem, imamo korektne građanske odnose. Ja neću iznositi kritike na račun vlade, poštujem svačije demokratsko pravo. Moram da kažem ovo, ja ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome. Učinio sam mnogo više nego što su drugi za mene", istakao je Abazović.

Za DF i DPS nema mesta 

"U vladi koju bi mi formirali, potpisnici memoranduma bi imali prioritet. Za Demokratsku pariju socijalista i Demokratski front u toj vladi nema mesta, a za pojedine ministre aktuelne vlade ima", istakao je Abazović.

Ipak, kada je reč o podršci činioca parlamentarne većine, on je rekao da bi voleo podršku DPS-a i DF-a za manjinsku vladu, iako nije optimističan po tom pitanju.

"Ja navijam za podršku od DF-a i DPS-a, to sam od DF-a i tražio. Rekao sam im - dajte podršku za manjinsku vladu".

Sa druge strane, kada je reč o Demokratama i koaliciji okupljenoj oko te partije, put do manjinske vlade im je otvoren, ukoliko to žele.

"Nemam ništa protiv Demokrata i Demosa, a kada je reč o opoziciji - to je već drugačije. Ako želite da vam sada nacrtam kako će izgledati nova vlada, to je trneutno nemoguće", poručio je Abazović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Eksperti podbacili

"Vlada eksperata je bila autentična ideja, da tranzicija bude što bezbolnija. Znali smo da je pred nama period izazova i da će eksperti bitii dobar model kako smiriti strasti. Oni su bili namenjeni kao neko ko je trebao da bude tas na vagi, da znanjem i kvalitetnim idejama poveže dve strane koje su bile antagonizovane. Ona se pretvorila u suprotnost. Na današnji dan konstatujemo da je dinamika promena na nezavidno lošem nivou", objasnio je Pavićević.

Memorandum o saradnji

Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Savez građana CIVIS i manjinske stranke - Bošnjačka stranka, Albanska alternativa, Forca, Demokratska partija, potpisali su nedavno Memorandum o saradnji.

Memorandum su potpisali lideri tih političkih subjekata – Dritan Abazović, Vladimir Joković, Ervin Ibrahimović, Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Srđan Pavićević.

Predsednik GP URA Dritan Abazović kazao je da je Memorandum o saradnji veliki iskorak građanske Crne Gore.

„Cilj je veća politička saradnja, da građanska i evropska Crna Gora ima na koga da se osloni. Cilj je da fokus sa svađa prenesemo na ekonomiju, na pomirenje… Želim u ime Ure da se zahvalim svima koji će staviti potpis, da pokažemo da možemo da sarađujemo. Ne želimo da se bavimo prošlošću, već da gledamo budućnost“, rekao je tada Abazović.

BONUS VIDEO Dritan Abazović o klanu Belivuk 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar