Užasne scene na granici sa SAD, policija bičuje haićanske izbeglice FOTO

Svet 21. sep. 202118:24 > 18:26
Podeli:
Rio Grande, migranti, policija
Foto: REUTERS/Daniel Becerril

Više od 70 godina pošto je Džon Ford snimio čuveni vestern Rio Grande, ova reka ponovo se našla u centru pažnje javnosti. Ljudi pokušavaju da pređu reku, dok su bezbednosne snage jure za njima.

Oko 6.000 izbeglica sa Haitija proterano je nazad u Meksiko i Haiti, javljaju mediji svega dan pošto je američka javnost bila užasnuta fotografijama potera naoružanih konjanika za ljudima na obalama reke Rio Grande, prenosi El Paso Times.

Foto: REUTERS/Adrees Latif

Granične patrole koje su konjima terale haićanske izbeglice nazad u reku izazvale su seriju gnevnih reakcija u SAD, pa je čak i Bela kuća ovakvo postupanje nazvala „užasnim“.

Foto: REUTERS/Daniel Becerril

Šef sekretarijata za unutrašnje poslove SAD, Alehandro Majrokas, demantovao je da su pripadnici graničnih patrola bičevali migrante, ali je najavio da će pokrenuti istragu kako bi sve okolnosti ovog slučaja bile razjašnjene.

Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Na nekim od fotografija vidi se i kako pripadnici graničnih patrola, sa konja, bičevima šibaju unezverene izbeglice.

Tokom poslednjih nekoliko dana oko gradića Del Rio u Teksasu sklonilo se oko 13.000 migranata, uključujući i nekoliko hiljada Haićana.

Foto: REUTERS/Daniel Becerril

Lokalne vlasti su zatražile od migranata da se kreću „bezbednim“ putevima, umesto da na svoju ruku prelaze reku i na taj način krše imigraciona pravila SAD.

Foto: REUTERS/Daniel Becerril

Talas izbeglica sa Haitija pokrenut je posle serije užasnih događaja koje su prethodnih meseci potresle ovu siromašnu državu. Prvo je, u julu, ubijen predsednik Žovenel Moiz, da bi mesec dana kasnije, u zemljotresu, stradalo više od 2.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Dok rat u Avganistanu ponovi besni, najviše ispaštaju deca

Komentari

Vaš komentar