Policijski čas u Mineapolisu zbog ubistva Flojda

Svet 30. maj. 202000:26 > 04:23
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej saopštio je danas da će u tom gradu ovog vikenda biti na snazi obavezan noćni policijski čas, nakon što su tri dana zaredom održavani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su postali nasilni. Policijski čas počeće večeras u 20 časova po lokalnom vremenu i trajati do subote u šest sati ujutru, a potom će opet biti na snazi od subote u 20 časova do nedelje u šest ujutru.

Gradonačelnik je rekao da za vreme trajanja policijskog časa niko ne sme da se pojavljuje u javnosti, osim osoba koje su zadužene za hitne situacije ili ljudi kojima treba zdravstvena pomoć, koji beže od neke opasnosti ili su beskućnici.

U slučaju kršenja mera, preti kazna od 1.000 američkih dolara i zatvorska kazna u trajanju od 90 dana.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Protesti u Minapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca – belca – kako kleči osumnjičenom muškarcu – crncu – na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Tramp: Ne možemo dozvoliti da protesti skliznu u anarhiju

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je razgovarao sa članovima porodice Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, što je izazvalo trodnevne nasilne proteste u tom gradu.

Tramp je, takođe, rekao da „ne možemo dozvoliti“ da demonstracije u Mineapolisu „dodatno skliznu u nezakonje, anarhiju i haos“, prenosi Rojters.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar